Vijest

Potvrđena optužnica za razbojništvo nad pripadnicima LGBTIQ zajednice

16. Februara 2024.12:08
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv Irfana Mulalića i Ishaka Bilala, koji se terete da su u nekoliko navrata izvršili krivična djela razbojništva i ucjene nad pripadnicima LGBTIQ zajednice.
Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

U optužnici Tužilaštva se navodi da je Mulalić od sredine oktobra 2023. godine pa sve do hapšenja, putem društvene mreže i aplikacije za upoznavanje gej i biseksualnih muškaraca, stupio u kontakt s tri homoseksualna muškarca.

“Nakon što je s njima dogovorio susret u različitim stanovima na području Sarajeva, odmah po dolasku bi im prijetio zbog njihove seksualne orijentacije te uz udarce, prijetnju pištoljem, psovke i uvrede tražio novac. Od oštećenih je uzimao pin kodove kreditnih kartica s kojih je podizao novac. U jednoj od ovih radnji učestvovao je i optuženi Ishak Bilal“, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Mulalić se tereti i da je ucjenjivao jednog od oštećenih time da će njegovoj rodbini reći za njegovu seksualnu orijentaciju, ukoliko mu ne da novac. Također se i predstavljao kao policajac te pokazivao značku s natpisom “Special police“.

Na ovaj način su optuženi stekli i nezakonitu korist od oko 800 maraka. Nakon potvrđivanja optužnice, Sud je na prijedlog postupajućeg tužioca produžio pritvor optuženima, saopćeno je iz Tužilaštva.

U optužnici je predloženo saslušanje 12 svjedoka, jednog vještaka i izvođenje više od 120 materijalnih dokaza.

Općinski sud u Sarajevu donio je 2022. prvostepenu presudu protiv tadašnje kantonalne zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević za diskriminaciju, jer je na svom Facebook profilu napisala da “LGBTIQ osobe treba izolovati i skloniti iz društva”.

Detektor je ranije objavio dokumentarni film “Četiri zida“ o posljedicama napada na članove LGBTIQ zajednice u BiH i Srbiji, te zastrašivanjima s kojima se suočavaju. Film donosi pogled na položaj LGBTIQ zajednice u BiH i regionu, koji je nerijetko i dehumanizirajući zbog sve učestalijeg govora mržnje, prijetnji i napada na ovu zajednicu, usmjerenih od različitih desničarskih skupina, huligana, političara i društva.

Jasmin Begić