Suđenje

Mihajlović: Iz predmeta nedostajali novac i mobitel

14. Februara 2024.16:02
Na suđenju suspendovanom državnom tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva ispričao je kako mu je bio dodijeljen nekadašnji Mihajlovićev predmet iz kojeg su nedostajali novac i mobilni telefon.
Božo Mihajlović ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Svjedok i sadašnji sudija Vrhovnog suda Federacije BiH Mirza Hukeljić rekao je kako je 2017. bio tužilac Tužilaštva BiH te da mu je bio presigniran predmet koji je ranije bio u referatu Bože Mihajlovića. Pojasnio je da je u tom trenutku predmet bio zaveden kao završen.

“U to vrijeme Božo je bio suspendovan, a predmet je meni bio dodijeljen u rad”, kazao je Hukeljić.

Prisjetio se da je stigao upit iz Službe za poslove sa strancima u vezi sa statusom Olene Ćosić, koja je bila osumnjičena u tom predmetu, u kojem je 2007. bila donijeta naredba o sprovođenju, ali i o obustavljanju istrage u decembru 2015. godine, protiv više osoba, među kojima je bila i Ćosić. Dodao je i da je odgovorio na upit Službe.

“U spisu sam vidio da je bila Božina naredba iz decembra 2015, ali nije bilo obavijesti osumnjičenim osobama”, rekao je Hukeljić i naveo da je nakon toga obavijestio sve osobe protiv kojih je vođena i obustavljena istraga, pa i Ćosić. Na upit sudije Denisa Kurtovića da li je u spisu postojala naredba postupajućeg tužioca da se sačini takva obavijest, svjedok je odgovorio da ne isključuje mogućnost da je postojala, ali da je on nije našao.

Nakon toga, kako se prisjetio Hukeljić, Ćosić je zatražila da joj se vrate privremeno oduzeti predmeti, među kojima je bio novac i mobilni telefon.

Svjedok je pojasnio da je tražio te predmete koji su bili deponovani u depou Suda BiH, koji je potom dostavio oko 50 vreća s tim dokazima. Također je dostavljen i popratni akt u kojem se navodilo da su neke vreće otvarane, ali da je jedna nakon deponovanja dostavljena u Tužilaštvo, pa vraćena u Sud nakon nekoliko dana.

Odgovarajući na pitanja Mihajlovića, svjedok je kazao da je vreća dostavljena sa Suda u Tužilaštvo, ali da ne zna da li je vraćena u Sud.

Prilikom otvaranja vreća koje su radile saradnice, kako je rekao, bila je prisutna i Ćosić, te je ustanovljeno da su neki predmeti pronađeni, ali da novac i mobilni telefon nisu.

Hukeljić je naveo kako su dio novca i mobilni telefon pronađeni u skroz drugom predmetu, i da je to vraćeno Oleni Ćosić. Pojasnio je da veća suma nije nađena i da je o tome obavijestio šefa odjela.

Tokom svjedočenja Hukeljić se izjašnjavao i na materijalne dokaze koje mu prezentovalo Tužilaštvo.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 maraka.

Prije početka svjedočenja, sudija Kurtović je kazao da je izdao naredbu za vještačenje zdravstvenog stanja optuženog kako bi se ročišta u ovom predmetu mogla zakazivati svake sedmice.

Suđenje će nastaviti 28. februara.

Lamija Grebo