Suđenje

Tužilaštvo traži produženje mjera zabrane bivšem ministru

16. Februara 2024.15:13
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje mjera zabrane kontaktiranja sa svjedocima bivšem ministru za ljudska prava i izbjeglice Milošu Lučiću, koji je optužen za zloupotrebu položaja i pronevjeru u službi, čemu se protivila Odbrana.

Miloš Lučić s braniteljicom Ninom Karačić-Brković. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Elvira Stanojlović je kazala da je potvrđivanjem optužnice 8. februara potvrđena osnovana sumnja za djela koja su Lučiću stavljena na teret. Ona smatra da zabrana kontaktiranja sa svjedocima treba ostati na snazi.

“I dalje postoji opasnost da bi mogao uticati na svjedoke… Optuženi poznaje ove svjedoke, s nekima je lično surađivao“, kazala je Stanojlović.

Odbrana je navela da Tužilaštvo nije preciziralo razloge za mjere zabrane, već se samo pozvalo na ranije rješenje doneseno u fazi istrage.

“To su potpuno druge okolnosti. Svi dokazi su sada obezbjeđeni i Tužilaštvo je sada moralo navesti sasvim nove razloge“, kazala je braniteljica Nina Karačić-Brković.

Ona je dodala da nisu navedena ni imena svjedoka s kojima optuženi ne bi smio kontaktirati, nego da se u oko 90 slučajeva navodi samo neimenovani predstavnik neke institucije ili organizacije.

Tužiteljica je kazala da su svjedoci odgovorili i potpisali upite Tužilaštva, što je dostavljeno optuženom. Karačić-Brković je kazala da imena moraju biti konkretizovana jer Lučiću može biti određen pritvor ukoliko prekrši mjere.

Sudija Šaban Maksumić je takođe primijetio da nije definisano o kojim se svjedocima radi, te da bi se kao svjedoci mogli pojaviti i drugi predstavnici institucija.

Prema optužnici, Lučić je od maja 2020. do decembra 2022. sebi odobravao korištenje sredstava reprezentacije kako bi pribavio imovinsku korist, zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu za točenje goriva u različita vozila koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva, održavao vozila mimo odabranih i ovlaštenih servisa, te prisvojio elektronsku opremu Ministarstva za koju je lažno prijavio da je ukradena.

Lučiću je na teret stavljeno da je oštetio budžet u iznosu od 69.777 KM. S njim su optuženi Siniša Papaz, Dalibor Šehovac i Mirko Ristović.

Marija Taušan