Vijesti


Potvrđena optužnica protiv bivšeg poslanika u Parlamentu FBiH 10. Aprila 2019. Članak Općinski sud u Lukavcu potvrdio je optužnicu protiv Tarika Arapčića i Mirsada Jarakovića zbog sumnje na zloupotrebu položaja.
Jadranko Prlić ne želi služiti kaznu u Velikoj Britaniji 10. Aprila 2019. Članak Nekadašnji politički lider Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) Jadranko Prlić zatražio je od Mehanizma za međunarodne tribunale da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Izložba o stigmatizovanom životu “djece rata” 9. Aprila 2019. Članak U Sarajevu je u ponedjeljak otvorena izložba fotografija inspirisana “djecom rata” – djecom koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja ili djecom stranih mirotvoraca i humanitarnih radnika koji su tokom rata boravili u Bosni i Hercegovini.
Ahmetspahić razmatra priznavanje krivice za ratovanje u Siriji 9. Aprila 2019. Članak Na početku suđenja Munibu Ahmetspahiću, kojeg Državno tužilaštvo tereti da je boravio na sirijskom ratištu kao pripadnik formacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim, rečeno je da su u toku aktivni pregovori o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice.
Kordić i ostali: Tajni snimak predaje ključeva 8. Aprila 2019. Članak U nastavku suđenja bivšim zaposlenicima Službe za poslove sa strancima u Mostaru, Tužilaštvo BiH je prezentovalo video-snimak predaje ključeva objekta u Međugorju.
Dragan Božović tuži BiH za 13.000 maraka 8. Aprila 2019. Članak Dragan Božović, koji je pravosnažno oslobođen krivice za ratni zločin u Rogatici, tužio je BiH i tražio da mu se zbog povrede ugleda, časti i dostojanstva isplati 13.000 konvertibilnih maraka (KM).
Dokumentacija “Elektroprivrede” među materijalnim dokazima 8. Aprila 2019. Članak Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je, na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, uložilo više dokumenata “Elektroprivrede”, među kojima su statuti, odluke i pravilnici o organizaciji ovog preduzeća.
Sljedeće sedmice presuda za zločine u Prijedoru 5. Aprila 2019. Članak Naredne sedmice Sud BiH izreći će presudu Mići Jurišiću za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Prijedora 1992. godine.
Mektić o istrazi Tužilaštva BiH: To su gluposti i obračuni sa kritičarima njihovog nerada 5. Aprila 2019. Članak Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv državnog ministra Dragana Mektića, nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza, saopštili su iz Tužilaštva BiH.
Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Dragana Mektića 5. Aprila 2019. Članak Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv državnog ministra Dragana Mektića.