Vijesti


Idriz Begić: Ulaganje materijalnih dokaza Odbrane 22. Aprila 2019. Članak Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrane pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje tužiocu Idrizu Begiću, koji se tereti za primanje nagrade za trgovinu uticajem.
Orićeva odbrana podnijela krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1 22. Aprila 2019. Članak Odbrana Nasera Orića, koji je pravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Srebrenice, podnijela je krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1, koji je bio jedan od ključnih svjedoka Državnog tužilaštva u predmetu protiv Orića i Sabahudina Muhića.
Vlada Republike Srpske finansira organizaciju haškog osuđenika Krajišnika 22. Aprila 2019. Članak Organizacija predvođena osuđenim ratnim zločincem Momčilom Krajišnikom primila je od Vlade Republike Srpske više od 80.000 maraka iz javnih fondova.
Iduće sedmice žalbe na presude za zločine u Tesliću i Ljubuškom 19. Aprila 2019. Članak U Sudu BiH naredne sedmice je zakazana sjednica Apelacionog vijeća na kojoj će biti iznesene žalbe na presudu kojom su petorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na ukupno 82 godine zatvora zbog učešća u ubistvima civila na planini Borje kod Teslića.
Sutkinja Miletić posebno pazila na procesna prava 18. Aprila 2019. Članak Na suđenju sutkinji Azri Miletić zbog primanja dara, svjedokinja Optužbe ispričala je da je optužena posebno vodila računa o procesnim pravima.
Počelo suđenje inspektoru SIPA-e za zloupotrebe i iznudu 18. Aprila 2019. Članak Suđenje inspektoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darki Marčetiću, koji se tereti za zloupotrebu položaja, iznudu i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, počelo je čitanjem optužnice te uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrane.
Čaušević: Ni feninga od Sadikovića i Karića 18. Aprila 2019. Članak U nastavku svjedočenja u svoju korist, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević je rekao da nikada nije dobio ni feninga od Anesa Sadikovića i Sedineta Karića.
Potvrđena optužnica protiv policajca 18. Aprila 2019. Članak Osnovni sud u Sokocu potvrdio je optužnicu protiv policajca iz Istočnog Sarajeva Milana Ivanića zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.
Presuda za zločin u Bosanskoj Krupi pomjerena za 10. maj 17. Aprila 2019. Članak Izricanje prvostepene presude Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadiću, optuženima za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, pomjereno je sa 22. aprila za 10.
Munib Ahmetspahić osuđen na tri godine zatvora za terorizam 17. Aprila 2019. Članak Nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je optuženi potpisao s Tužilaštvom BiH, Državni sud je Muniba Ahmetspahića osudio na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji.