Članak

Izložba o stigmatizovanom životu “djece rata”

9. Aprila 2019.13:20
U Sarajevu je u ponedjeljak otvorena izložba fotografija inspirisana “djecom rata” – djecom koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja ili djecom stranih mirotvoraca i humanitarnih radnika koji su tokom rata boravili u Bosni i Hercegovini.

This post is also available in: English

Izložba i okrugli sto pod nazivom “Breaking Free” otvorena je u Historijskom muzeju BiH u organizaciji Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, a predstavlja portrete majki i kćerki čiji je autor bečki fotograf Sakher Almonem.

Predsjednica ovog udruženja Ajna Jusić, koja je za sebe kazala da je također “dijete rata”, na otvorenju izložbe je istakla kako su ova djeca i njihove majke još uvijek stigmatizovani i diskriminisani u bosanskohercegovačkom društvu.

“Željeli smo pokazati kroz fotografiju i umjetnost šta znači biti u tišini 25 godina, te šta znači kada, zajedno s majkama koje su preživjele silovanje, istupimo u javnost i pošaljemo jasnu i glasnu poruku”, rekla je Jusić.

Cilj izložbe je ukazivanje na predrasude s kojima se suočavaju djeca rođena kao posljedica rata u BiH, a inspirisana je pričama ove djece i njihovih majki, borbama koje vode u tišini, “nevidljivi u društvu ispunjenom stigmom i diskriminacijom”.

Kako su naveli iz Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, izložba kao poruku šalje ideju solidarnosti, empatije, slobode, jednakosti i izbora.

Jedna od posjetiteljica izložbe Ajla Šabanović je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) također naglasila kako su “djeca rata” još uvijek diskriminisana u društvu.

“Ovo je jako važna tema na koju javnost često ne obraća pažnju. Ima mnogo djece koja ne mogu odgovoriti na pitanje ko je njihov otac, i zbog toga se suočavaju s diskriminacijom”, kazala je Šabanović.

Ne postoje precizni podaci koliko žena je silovano tokom rata u BiH, ali se procjenjuje da je taj broj između 20.000 i 50.000.

Izložba će biti otvorena za javnost do 14. aprila.

This post is also available in: English