Vijesti


Obilježena 26. godišnjica ubistava 116 civila u Ahmićima 16. Aprila 2019. Članak Odavanjem počasti žrtvama obilježena je 26. godišnjica ubistava 116 civila u Ahmićima (općina Vitez), koja su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 16.
Maksimalno povjerenje tužioca Mihajlovića u daktilografkinju 16. Aprila 2019. Članak Svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je optuženi tužilac Božo Mihajlović pozivao svoju daktilografkinju kada je trebalo vraćati novac iz predmeta.
Kordić i ostali: Snimci potpisivanja dokumenata 15. Aprila 2019. Članak Na suđenju nekadašnjim zaposlenicima Službe za poslove sa strancima u Mostaru, Tužilaštvo BiH prezentovalo je video-snimak preuzimanja objekta u Međugorju.
Sudija Antonetti “zabrinut” što mu nije dostavljen Karadžićev podnesak 12. Aprila 2019. Članak Odbrana Radovana Karadžića zatražila je od predsjednika Mehanizma za međunarodne tribunale da naloži Uredu registrara da podnesak kojim se iznosi žalba na dužinu kazne dostavi sudiji Jeanu Claudeu Antonettiju, koji je sam izrazio nezadovoljstvo što mu taj dokument nije uručen.
Potvrđena desetogodišnja kazna Todoviću za silovanje i seksualno ropstvo 12. Aprila 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je desetogodišnju kaznu zatvora Milanu Todoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), zbog silovanja i držanja u seksualnom ropstvu žene bošnjačke nacionalnosti na području Foče.
U ponedjeljak počinje suđenje Atifu Dudakoviću 12. Aprila 2019. Članak Pred Sudom BiH naredne sedmice čitanjem optužnice počet će suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i 16 bivših pripadnika ovog korpusa.
Bh. državljani izručeni iz Njemačke pušteni na slobodu 12. Aprila 2019. Članak Trojica bosanskohercegovačkih državljana koji su 11. aprila izručeni BiH iz Njemačke zbog povezanosti sa terorističkim djelovanjem, pušteni su na slobodu nakon što su ih saslušali pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrdio je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.
Karadžić traži preispitivanje odluke da mu se odbije pravo na žalbu 12. Aprila 2019. Članak Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, zatražio je preispitivanje odluke kojom je odbijena njegova žalba na dužinu kazne.
Potvrđena optužnica za zločine u Bihaću 11. Aprila 2019. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu koja Dušana Cimeša tereti za zločin protiv čovječnosti na području Bihaća.
Čaušević: “Ni posredno ni neposredno nisam primio novac” 11. Aprila 2019. Članak Kemal Čaušević je u nastavku svjedočenja u svoju korist rekao da nikakav novac nije primio od Anesa Sadikovića i Sedineta Karića dok je bio direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), niti da mu je isti nuđen.