Vijesti


Novinar BIRN-a BiH u užem izboru za novinarsku nagradu u Slovačkoj 7. Maja 2024. Vijest Nino Bilajac, novinar Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), nominovan je s kolegom Tomášom Madleňákom za ovogodišnju slovačku “Novinarsku nagradu” u kategoriji pisanog istraživačkog novinarstva za serijal tekstova o slovačkim policajcima i šefu kontraobavještajne službe koji su utočište našli u BiH.
Određen pritvor osumnjičenom za ratno silovanje u Zvorniku 7. Maja 2024. Vijest Državni sud odredio je pritvor Zdravku Čvoriću, koji se sumnjiči da je u ljeto 1992. godine u Zvorniku silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti.
Sve manje interesa za obilježavanje stradanja kod sarajevskog “Tunela spasa” 6. Maja 2024. Vijest Polaganjem cvijeća i obilaskom nekadašnjeg “Tunela spasa”, sutra će se obilježiti 29. godišnjica ubistva deset građana Sarajeva i ranjavanja njih 11, uz nadu da se ne zaborave a zločin nikada ne ponovi, kao i da se njeguje kultura sjećanja na život u gradu pod opsadom.
Vlasti u Brčko distriktu ignorišu inicijativu za spomenik ubijenim civilima 6. Maja 2024. Vijest Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) skoro godinu dana čeka odgovor Skupštine Brčko distrikta za njihovu inicijativu za postavljanje spomen-ploče na ulazu u Zanatski centar, gdje su tokom rata ubijani civili.
Služiti javnosti po profesionalnom standardu – suština novinarstva 3. Maja 2024. Vijest Novinari u Bosni i Hercegovini izloženi su političkim i ekonomskim pritiscima, kao i fizičkim prijetnjama, a suština novinarstva u zadnjih nekoliko decenija je ostala ista, rečeno je tokom stručnog razgovora povodom Dana slobode medija i predstavljanja knjige “Hamza”.
EUROMIL ukinuo posmatrački status Vojnom sindikatu Srbije nakon pisanja Detektora 3. Maja 2024. Vijest Evropska organizacija vojnih asocijacija i sindikata (EUROMIL) ukinula je prethodnog vikenda posmatrački status u ovoj organizaciji Vojnom sindikatu Srbije, nakon hapšenja predsjednika Novice Antića zbog pronevjere i teksta Detektora kako on održava veze s ljudima bliskim režimu Vladimira Putina.
Usvajanje rezolucije UN-a kao poruka da se genocid nikad ne ponovi 30. Aprila 2024. Vijest Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici važno je zbog preživjelih i žrtava, a proglašavanje 11. jula međunarodnim danom sjećanja predstavljalo bi poruku cijelom svijetu da se genocid nikada ne ponovi, rečeno je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).
Dodik i Lukić: Tužilaštvo u spis uvrstilo Schmidtove odluke 29. Aprila 2024. Suđenje Na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i bivšem direktoru Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću za nepoštivanje odluka visokog predstavnika, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je set materijalnih dokaza.
Memić i ostali: Regulacioni i urbanistički planovi u nadležnosti općina 29. Aprila 2024. Suđenje Na suđenju bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja, svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su govorili o procedurama dobijanja potrebnih saglasnosti i dozvola za građenje objekata.
Potvrđena optužnica protiv Vojina Pavlovića za odobravanje genocida 29. Aprila 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je novu optužnicu protiv Vojina Pavlovića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, odnosno odobravanje i pokušaje opravdavanja genocida u Srebrenici.