Vijest

Određen pritvor osumnjičenom za ratno silovanje u Zvorniku

7. Maja 2024.13:28
Državni sud odredio je pritvor Zdravku Čvoriću, koji se sumnjiči da je u ljeto 1992. godine u Zvorniku silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti.

Državni sud. Foto: BIRN BiH

Iz Suda su saopćili da mu je pritvor određen prije dva dana, po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a može trajati najduže mjesec dana od hapšenja, odnosno do 4. juna ove godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor Čvoriću, kako se navodi, određen je zbog opasnosti od bjekstva te bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Čvorić je pod istragom i osumnjičen je, prema Tužilaštvu, da je krajem jula 1992. godine, obavljajući dužnost čuvara u zatvoru u objektu FK “Divič” u Zvorniku, u kojem su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti s područja Zvornika i okolice, nasilno izveo žrtvu nad kojom je, s oružjem i uz prijetnju za život, počinio silovanje u obližnjem objektu. Nakon toga joj je naredio da se vrati u prostorije sa ostalim zatočenicima.

Sumnjiči se da je silovanje počinio u svojstvu rezervnog policajca Stanice javne bezbjednosti Zvornik, počinivši ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema Tužilaštvu, Čvorić je državljanin Nizozemske, gdje je i nastanjen.

Lamija Grebo