Članak

Za kolektivnu dženazu u Potočarima planiran ukup 33 žrtve

5. Jula 2019.11:31
Na 24. godišnjicu genocida u Srebrenici, 11.

This post is also available in: English

jula je u Memorijalnom centru Potočari, u sklopu kolektivne dženaze, planiran ukop 33 žrtve, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe (INO).

Glasnogovornica INO-a Emza Fazlić je kazala da su posmrtni ostaci iz Komemorativnog centra u Tuzli prebačeni u prostorije Javnog komunalnog preduzeća “Gradska groblja” Visoko, odakle će 9. jula biti transportovani u Potočare.

“Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine jeste Osman Cvrk, rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je 16 godina. Najstarija žrtva koja će se ukopati ove godine je Šaha Cvrk, ona je imala 82 godine kada je ubijena, i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine”, rekla je Fazlić.

Na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida, a još uvijek se traga za ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Fazlić je kazala da se u “Podrinje identifikacionom centru” u Tuzli nalazi još 140 identificiranih žrtava, ali, uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka, porodice se još nisu odlučile za ukop.

“Među njima je 38 žrtava koje su zvanično identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na temelju DNK analize”, rekla je Fazlić.

Ona je dodala da ukoliko neka od porodica do same dženaze, odnosno ispraćaja tijela, odluči ukopati posmrtne ostatke žrtve, to će joj biti i omogućeno.

Nakon napada srpskih snaga na zaštićenu enklavu Srebrenica u julu 1995. godine, ubijeno je preko 7.000 dječaka i muškaraca. Za ove zločine – za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine – do sada je pred Haškim tribunalom i sudovima regiona osuđeno ukupno 47 osoba, na preko 700 godina zatvora.

Albina Sorguč


This post is also available in: English