Članak

Božiću i Hastoru ukupno šest i po godina za planiranje terorističkog napada

4. Jula 2019.12:37
Državni sud je proglasio Maksima Božića i Edina Hastora krivim zbog planiranja da počine teroristički napad u Istočnom Sarajevu i Tuzli i osudio ih na ukupno šest i po godina zatvora.

This post is also available in: English (English)

Božić i Hastor su proglašeni krivim da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada.

Božiću je izrečena kazna od četiri godine, a Hastoru od dvije i po godina zatvora.

“Utvrđeno je da je Božić od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kojima je stvarao uslove za izvršenje terorističkog čina u namjeri da zastraši stanovništvo i prislili organe vlasti Bosne i Hercegovine na određene radnje s ciljem ozbiljne destabilizacije političke i ustavne strukture Bosne i Hercegovine”, navodi se u presudi.

Obrazlažući presudu, sudija Anđelko Marijanović je istakao da je Državno tužilaštvo dokazalo sve navode iz optužnice.

“U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina Božić je sredinom juna 2017. godine zatražio od zaštićenog svjedoka A da mu, nakon što pribavi oružje za izvršenje planiranog terorističkog čina, snimi video-oporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima poslije izvršenja djela. U tu svrhu je u martu 2018. godine Hastor, znajući da Božić planira izvršenje terorističkog čina i to napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i MUP-a TK, obezbijedio prostorije vlastite porodične kuće za potrebe izvršenja terorističkog čina koji su spriječili pripadnici SIPA-e”, naveo je Marijanović.

Zaštićeni svjedok A svojim iskazom, kako je naveo sudija Marijanović, u cijelosti je potvrdio namjeru Božića i Hastora da učine krivično djelo terorizam, a iskaz ovog svjedoka podudaraju se sa iskazima drugih svjedoka.

Optužnica protiv Božica i Hastora podignuta je u julu 2018. godine, a optuženi su negirali krivicu mjesec dana kasnije.

Nakon godinu dana suđenja, u završnim riječima krajem juna ove godine, Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Božića i Hastora, dok su Odbrane predložile da se obojica oslobode krivice.

Presudom je odlučeno je da se Božiću produži pritvor na još devet mjeseci, dok je Hastoru pritovr ukinut, ali su mu određene mjere zabrane napuštanja BiH.

Obojica su na ime sudskih troškova dužni platiti po 100 konvertibilnih maraka (KM).

Božić nije prisustvovao izricanju presude.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Admir Muslimović


This post is also available in: English (English)