Vijesti


Naredne sedmice dvije presude za zločine u Prijedoru 21. Juna 2019. Članak U ponedjeljak 24. juna Sud Bosne i Hercegovine izreći će prvostepenu presudu Sretku Paviću kojeg optužnica tereti za ubistvo pet civila u mjestu Rizvanovići kod Prijedora, u julu 1992.
VSTV usvojio odgovor na pismo međunarodne zajednice 21. Juna 2019. Članak Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojili su odgovor na pismo međunarodne zajednice, navodeći da su primili k znanju zabrinutost i većinu konstruktivnih kritika.
Tegeltija najavio tužbe protiv medija i novinara 21. Juna 2019. Članak U izjavi novinarima u pauzi sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), predsjednik ove institucije Milan Tegeltija je najavio da će pokrenuti “pravnu akciju” protiv svih medijskih kuća i novinara pojedinačno koji su tvrdili da je on počinio neke krivične radnje.
VSTV danas raspravlja o pismu OSCE-a, EU-a i SAD-a 21. Juna 2019. Članak Trećeg dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) biće raspravljano o sadržaju pisma upućenog predsjedniku ove institucije Milanu Tegeltiji od strane Misije OSCE-a u BiH, delegacije Evropske Unije te Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.
Završen dokazni postupak na suđenju za terorizam 20. Juna 2019. Članak Nakon što je završen dokazni postupak, Sud BiH je iznošenje završnih riječi na suđenju Maksimu Božiću i Edinu Hastoru optuženima za planiranje i pripremanje terorističkog napada zakazao za 27. juni. Prije konstatovanja završetka dokaznog postupka, Tužilaštvo BiH je odustalo od izvođanja dodatnih materijalnih dokaza koji bi se odnosili na kredibilitet svjedoka Odbrane R.
Važnost borbe protiv negiranja genocida 20. Juna 2019. Članak Na međunarodnoj konferenciji “Stop negiranju genocida i holokausta”, koja se održava u Sarajevu, poručeno je kako je nedopustivo negiranje genocida protiv kojeg se mora boriti zajedničkim snagama.
Potvrđena optužnica zbog prijetnji sutkinji Okružnog suda Banjaluka 20. Juna 2019. Članak Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Siniše Straživuka za prijetnje ubistvom sutkinji Snježani Kudrić, koja je bila predsjednica Vijeća u procesu protiv Straživuka u okviru predmeta “Trezor”.
VSTV odbio diskusiju oko saopštenja Tužilaštva BiH 20. Juna 2019. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odbilo je prijedlog sudije Gorana Nezirovića da na sjednici raspravi saopštenje Državnog tužilaštva u kojem je najavilo da će “ispitati motive osoba koje putem medija šalju negativne poruke o radu pravosuđa”.
Određen pritvor bivšem policijskom komesaru Rami Brkiću 19. Juna 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednogodišnji pritvor Rami Brkiću, nekadašnjem policijskom komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora a kasnije optužen za davanje dara.
Žene silovane u ratu stigmatizirane i 25 godina nakon trauma 19. Juna 2019. Članak Na desetine hiljada osoba silovanih tokom rata u BiH još uvijek šuti o tome, stigmatizirane su i obilježene u društvu jer nemaju adekvatnu podršku i pomoć države, rečeno je na konferenciji u Tuzli povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.