Članak

Novo suđenje za zločine u Ljubuškom

5. Jula 2019.16:29
Iz Suda BiH je saopćeno kako je uvažena žalba Odbrane Stojana Odaka, koji je nepravosnažnom presudom osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Ljubuškog, te je određeno održavanje glavnog pretresa pred Apelacionim vijećem.

Odak je – zajedno s Ivanom Kraljevićem, Matom Jelčićem, Vicom Bebekom i Vinkom Radišićem – u augustu 2018. godine nepravosnažnom presudom proglašen krivim za zločine počinjene na području Ljubuškog. Istom presudom krivice su oslobođeni Slavko Skender i Miloš Dragan.

Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i po, Odak na sedam, a Bebek i Radišić na po godinu dana zatvora za učešće u zločinima počinjenim u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.

Prema presudi, optuženi su zatočenike u VIZ-u u Ljubuškom držali u nehumanim uslovima, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Kraljević i Jelčić su, prema presudi, u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Žalbe na presudu u ovom predmetu stranke su iznijele pred Apelacionim vijećem krajem aprila ove godine, a u oktobru 2015. počelo je suđenje.

Lamija Grebo