Vijesti


Malverzacije nevladinih organizacija u Međugorju 1. Jula 2019. Članak Prvi svjedok Odbrana na suđenju za nepravilnosti u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima govorio je o poslovanju italijanskih nevladinih organizacija u Međugorju i neprijatnostima koje je doživljavao kao njihov predstavnik.
Zukić i ostali: Dogovaranje mjesta predaje novca 1. Jula 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je prezentovalo presretnute telefonske razgovore između Ramiza Karavdića i Seada Keserovića a u vezi s dogovaranjem oko mjesta primopredaje novca.
Sljedeće sedmice presuda za ratno silovanje u Sarajevu 28. Juna 2019. Naredne sedmice biće izrečena drugostepena presuda Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću za silovanje počinjeno 1993. godine u Sarajevu.
Presuda za planiranje terorističkog napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli 4. jula 27. Juna 2019. Članak Sud BiH izreći se 4. jula presudu Maksimu Božiću i Edinu Hastoru optuženima za planiranje terorističkog napada na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).
Dokazi Saše Perkovića o duševnoj boli 27. Juna 2019. Članak Odbrana Saše Perkovića iznijela je dokaze u postupku tužbe za naknadu nematerijalne štete zbog duševne boli nanesene boravkom u kućnom pritvoru dok je bio optužen za ratne zločine.
Čauševićeve nekretnine ne mogu se vezati za Sadikovića 27. Juna 2019. Članak Vještakinja Odbrane je na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću rekla da je optuženi iz legalnih prihoda kupio nekretnine.
Dunja Mijatović podržala inicijativu za zvanično obilježavanje 11. jula 26. Juna 2019. Članak Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope, zatražila je od Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava da usvoji 11. juli kao zvanični dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
BiH naloženo da Abu Hamzi plati oko 18.000 KM 25. Juna 2019. Članak Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je odluku kojom bi Bosna i Hercegovina trebala isplatiti oko 18.000 konvertibilnih maraka (KM) nematerijalne štete Imadu Al Husinu poznatijem kao Abu Hamza zbog kršenja ljudskih prava tokom pritvora u imigracionom centru u periodu od augusta 2014.
Bez povrata privremeno oduzetog novca 25. Juna 2019. Članak Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću zbog nesavjesnog rada u službi, svjedoci su govorili kako je od njih prilikom privođenja privremeno oduzet novac uz izdatu potvrdu, ali da im kasnije nije vraćen.
Zatražena disciplinska odgovornost tužioca zbog predmeta “Orić” i “Gibraltar” 24. Juna 2019. Članak Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da utvrdi odgovornost i izrekne sankciju državnom tužiocu Miroslavu Janjiću zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, dok je Odbrana predložila da se tužba odbije kao neosnovana.