Vijesti


Poruke uvredljivog sadržaja u Gornjem Vakufu – Uskoplju 5. Augusta 2019. Članak Stanovnik Krupe kod Gornjeg Vakufa prijavio je danas policiji u ovom gradu grafite sa uvredljivim porukama i nacističkim simbolima koje je zatekao na svojoj porodičnoj kući i automobilima parkiranim u blizini, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK).
U Banjaluci odata počast žrtvama “Oluje” 5. Augusta 2019. Članak U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je održan parastos za Srbe ubijene 1995. godine u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”.
Sutra obilježavanje 27. godišnjice stradanja u logoru “Omarska” 5. Augusta 2019. Članak Bivši logoraši i članovi porodica ubijenih u “Omarskoj” kod Prijedora obilježit će u utorak, 6. avgusta, 27.
Jedinstvene kazne za Darka Mrđu i Zorana Babića od ukupno 55 godina zatvora 2. Augusta 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je jedinstvene kazne Darku Mrđi i Zoranu Babiću – objedinivši im kaznu za ubistava i druga nečovječna djela počinjena nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora sa presudama koje su im ranije izrečene – te je Mrđa osuđen na 20 godina, a Babić na 35 godina zatvora.
Rami Brkiću će se suditi u Općinskom sudu Sarajevo 2. Augusta 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je vođenje postupka protiv bivšeg policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Rame Brkića, optuženog za davanje dara, preneseno na mjesno nadležni sarajevski Općinski sud.
U nedjelju polaganje cvijeća u Koštanoj bolnici 2. Augusta 2019. Članak Bivši logoraši Koštane bolnice u Stocu će u nedjelju, 4. augusta, položiti cvijeće i obilježiti godišnjicu zločina počinjenog 1993.
Ustavni sud odbio apelaciju Dragana Marinkovića, osuđenog za zločine u Milićima 31. Jula 2019. Članak Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Dragana Marinkovića, osuđenog na osam godina zatvora za ratni zločin počinjen 1992. u Milićima.
Još uvijek bez odluke gdje će Radovan Karadžić izdržavati kaznu 31. Jula 2019. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) još uvijek nije odlučio u kojoj državi će Radovan Karadžić izdržavati doživotnu kaznu zatvora, dok njegova Odbrana kaže da su tražili da budu uključeni u taj proces, ali su odbijeni, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
BiH sa Srbijom i Hrvatskom potpisala pravila i procedure traženja nestalih 30. Jula 2019. Članak Traganje za nestalim osobama je prvenstveno humano i prioritetno pitanje, a na području zemalja bivše Jugoslavije se još traga za oko 12.000 nestalih, dok se 4.
U blizini Jajca pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe 30. Jula 2019. Članak Posmrtni ostaci najmanje dvije osobe ekshumirani su na području Careva Polja u blizini Jajca, i vjeruje se, prema prvim informacijama iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, da se radi o osobama srpske nacionalnosti nestalim tokom proteklog rata.