Članak

Gordana Tadić predstavila rad Tužilaštva BiH za 2018. godinu

18. Jula 2019.14:21
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 2018. podiglo 191 optužnicu protiv 335 osoba, što je za dva posto više nego godinu ranije, kazala je pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) glavna državna tužiteljica Gordana Tadić predstavljajući izvještaj o radu institucije na čijem je čelu.

U više od 92 posto predmeta po optužnicama ovog tužilaštva, Sud BiH je donio osuđujuće presude, a Tužilaštvo je imalo ukupnu normu veću od 132 posto, rekla je Tadić.

“To je iznad prosjeka svih tužiteljstava u BiH. Koliko mi je poznato, prosjek svih tužiteljstava je 108 posto”, kazala je Tadić.

Na novinarsko pitanje o tome da javnost ima drugačije viđenje rada Tužilaštva, Tadić je odgovorila da će ona i cijela institucija u budućnosti više raditi na popravljanju te slike.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je glavnu tužiteljicu, nakon njenog izlaganja izvještaja o radu, pitala o takozvanim montiranim optužnicama, “što javnost zanima”.

“Bilo bi to strašno za pravosuđe u BiH, da neko ide s tim da podigne montiranu optužnicu, još strašnije da sud tu optužnicu potvrdi i kasnije na osnovu nje donese osuđujuću presudu. Kada govorimo o montiranim optužnicama, dok sam ja na čelu, neće ih biti da ja za to znam, jedino da neko uradi da ja ne znam”, odgovorila je Tadić.

Državno tužilaštvo je od svog osnivanja podiglo 3.109 optužnica protiv 5.668 osoba, rekla je Tadić.

U Odjelu za ratne zločine u toku 2018. godine podignuto je 27 optužnica protiv 62 osobe.

“Optužnica je manje jer se radi o složenim predmetima i jer se u cijelosti primjenjuje Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina”, kazala je Tadić.

Sud BiH je u protekloj godini donio presude u 24 predmeta ratnih zločina, od kojih je 18 osuđujućih, što je 75 posto osuđujućih presuda po ovim predmetima, rekla je Tadić i dodala da je prošle godine izrečeno 119 godina i šest mjeseci zatvora optuženima u predmetima ratnih zločina.

Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, u kome aktivno radi 21 tužilac, imao je gotovo 300 istraga tokom protekle godine i podigao je 107 optužnica, što je deset optužnica više nego 2017. godine. Ovaj odjel je imao 94 posto osuđujućih presuda Suda BiH, kazala je Tadić.

“Nisam zadovoljna niti kao vršilac dužnosti, niti sada u pogledu predmeta korupcije”, istakla je Tadić.

Povećan je broj krijumčara ljudima, rekla je ona, i Tužilaštvo prati povratnike sa stranih ratišta. U toku protekle godine BiH je izručena jedna osoba sa stranog ratišta, a ove godine još jedna, kazala je Tadić.

“Imamo širok spektar rada vezano za žene i djecu koji se nalaze na granicama država. Među tim licima ima i onih koji bi mogli biti odgovorni za djela iz nadležnosti Tužilaštva”, navela je Tadić.

Odjel III podigao je prošle godine 57 optužnica i imao 90 posto osuđujućih presuda, a Tadić je ponovo najavila spajanje Odjela II i III.

Članove VSTV-a posebno je zanimalo kako će Tužilaštvo BiH reagovati na nedavni izvještaj Misije OSCE-a u BiH, u kojem se kritikovao rad Tužilaštva u odnosu na predmete ratnih zločina. O njemu će VSTV raspravljati na sjednici u septembru, rekao je Tegeltija.

Tadić je kazala da Tužilaštvo ima dobru saradnju sa OSCE-om i da ta “saradnja nema nikakvih problema”.

“Izvještaj govori o četiri segmenta koji se odnose na preporuke sutkinje Korner (Izvještaj sutkinje Joanne Korner iz 2016. godine, op.a.)”, objasnila je Tadić i dodala da Tužilaštvo te preporuke poštuje, ali da nisu znali da se radi novi izvještaj OSCE-a niti da je neko iz Tužilaštva bio uključen u rad na njemu.

Ona smatra da se radi o nesporazumu i da su kritike OSCE-a o neprocesuiranju najsloženijih slučajeva ratnih zločina neopravdane.

“U cilju da se uradi što više predmeta ratnih zločina, traženo je da prebacimo 150 predmeta. Mi to nismo mogli uraditi, ali smo prebacili 67 predmeta. Možda je to razlog nesporazuma”, rekla je Tadić.

Predsjedavajućeg Tegeltiju je zanimao komentar glavne tužiteljice o kritikama OSCE-a u vezi s velikim brojem oslobađajućih presuda u predmetima ratnih zločina i promjenama iskaza svjedoka, i šta Tužilaštvo poduzima povodom toga.

Ona je kazala da je broj osuđujućih presuda u izvještaju OSCE-a naveden po licima, a ne po predmetima, i da je postotak osuđujućih presuda po predmetima dosta veći.
“Imamo mi predmeta za davanje lažnih iskaza. U toku je predmet protiv visokih dužnosnika gdje znamo da se vrši pritisak na svjedoke. Ti postupci traju dugo”, rekla je Tadić.

Semir Mujkić