Članak

Završena ekshumacija masovne grobnice na lokalitetu Hrtar Grad u Višegradu

19. Jula 2019.17:08
Na lokalitetu Hrtar Grad (općina Višegrad) završena je ekshumacija posmrtnih ostataka najmanje šest žrtava iz sekundarne masovne grobnice koja je sredinom mjeseca pronađena na ovom mjestu, saopćeno je danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English (English)

Iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) su saopćili kako se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima žrtava koje su, najvjerovatnije, nastradale 1992. godine, te su iz primarne grobnice prebačene na ovaj lokalitet.

Ekshumacijom na Hrtar Gradu rukovodilo je Tužilaštvo BiH, iz kojeg su naveli kako je do informacije o lokaciji masovne grobnice, koja se nalazi na nepristupačnom i udaljenom lokalitetu, Tužilaštvo došlo tokom provođenja istrage.

“Preliminarne informacije ukazuju da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada, a precizne i detaljne informacije o identitetu osoba moći će se dati tek nakon okončanja DNK analize i utvrđivanja identiteta”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

U blizini Hrtar Grada nešto ranije ovog mjeseca otkrivena je i masovna grobnica “Gradina”, gdje su, prema podacima INO-a, pronađene sitne kosti ljudskog porijekla.

 

Lamija Grebo


This post is also available in: English (English)