Članak

Banjalučkim specijalcima i saučesniku 40 godina zatvora

22. Jula 2019.16:00
Trojica nekadašnjih specijalaca i njihov saučesnik Oleg Banda osuđeni su pred Okružnim sudom u Banjaluci na ukupno 40 godina zatvora za pljačku na auto-putu Banjaluka – Gradiška, tokom koje je ukradeno oko 617.000 konvertibilnih maraka (KM).

Presuda im je izrečena po treći put, nakon što su dvije prethodne ukinute.

Bivši pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović osuđeni su na po deset i po godina, a Banda na osam i po godina zatvora.

U prvom postupku, Malić, Popović i Paraš osuđeni su na po 11 godina, dok je Banda dobio dvije godine manje, ali je Vrhovni sud RS-a tu presudu ukinuo. U obnovljenom postupku su četvorici optuženih izrečene za po pola godine blaže kazne, ali je u septembru 2018. i ta presuda ukinuta.

Pljačka je izvršena u septembru 2015. godine na auto-putu Banjaluka – Gradiška, a napadnut je konvoj s novcem “UniCredit banke” koji je “Sector Security” trebao prevesti do državne granice sa Hrvatskom. Optuženi su uhapšeni i pritvoreni četiri mjeseca kasnije.

Posebno otežavajuća okolnost na strani optuženih, prema ovoj presudi, jeste što su u vrijeme izvršenja oružane pljačke bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS-a.

Presudom su obavezni da vrate 540.000 KM, a to je dio ukradenog novca za koji nije utvrđeno gdje se nalazi.

Okružni sud u Banjaluci danas je produžio pritvor Vladimiru Maliću i saučesnicima koji se u pritvoru nalaze od januara 2016. godine.

Goran Obradović