Članak

Još uvijek bez odluke gdje će Radovan Karadžić izdržavati kaznu

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) još uvijek nije odlučio u kojoj državi će Radovan Karadžić izdržavati doživotnu kaznu zatvora, dok njegova Odbrana kaže da su tražili da budu uključeni u taj proces, ali su odbijeni, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English

Advokat Peter Robinson je rekao da nemaju informaciju o bilo kojoj odluci o tome gdje će Karadžić izdržavati kaznu, te da su tražili da budu obaviješteni o tome kojim zemljama se obraćaju i da učestvuju u odlučivanju, ali da su odbijeni.

“Nismo imali naznaka o bilo kojoj odluci o tome gdje će predsjednik Karadžić izdržavati kaznu. Tražili smo da budemo obaviješteni kojim se zemljama obraćaju i da damo neki doprinos tom procesu, ali Sekretarijat je to odbio. Rekli su jednom kada odaberu zemlju i postignu dogovor, oni će nas obavijestiti i tada tražiti naše komentare”, kazao je Robinson.

Iz Mehanizma je za BIRN BiH pojašnjeno da je predsjednik MMKS-a odgovoran za odlučivanje gdje će osuđena osoba izdržavati kaznu, te da će Karadžić kaznu izdržavati u jednoj od država koje su sa Ujedinjenim nacijama (UN) zaključile sporazum.

Kako su rekli, Pravilnik o postupku i dokazima Mehanizma predviđa da se premještanje osuđene osobe izvrši što je prije moguće, ali da za to nije određen rok.

“U skladu s relevantnim uputstvom za praksu, predsjednik će prilikom odlučivanja uzeti u obzir niz informacija, uključujući sve relevantne stavove koje je izrazio osuđeni”, naveli su iz MMKS-a.

Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS), u martu ove godine je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Presudom je oslobođen krivice za genocid 1992. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English