Članak

U nedjelju polaganje cvijeća u Koštanoj bolnici

2. Augusta 2019.11:35
Bivši logoraši Koštane bolnice u Stocu će u nedjelju, 4. augusta, položiti cvijeće i obilježiti godišnjicu zločina počinjenog 1993.

This post is also available in: English

, rekli su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Udruženja logoraša Stolac, koje svake godine organizuje obilježavanje stradanja u ovom logoru.

Mustafa Dizdar, koji je u julu 1993., kada je iz civilne policije Stolac doveden u Koštanu bolnicu, imao 45 godina, kazao je za BIRN BiH da je Koštana bolnica simbol stradanja bošnjačkog naroda, te da svake godine učestvuje u organizaciji obilježavanja godišnjice zločina.

“Kada sam došao u Koštanu bolnicu, odmah sam imao prozivku, da izađem na hodnik, gdje je bilo mučilište. Bio sam okrenut zidu i udaran od glave do pete. Udaran na priznanje nekih stvari. Uglavnom, samo radi mog imena. To je bilo uglavnom moje ubijanje u tom vremenu”, prisjetio se Dizdar.

Kako je rekao, po prozivci su zatvorenici izlazili iz podruma na hodnik, gdje je puštana jaka muzika, kako iz okolnih zgrada ne bi čuli krike. Opisao je da je padao u nesvijest, kao i ostali zatvorenici, a kada bi se to desilo, polijevali su ga vodom i nastavili udarati.

Dizdar je iz Koštane bolnice 4. augusta 1993. godine deportovan u samicu u logor “Dretelj”.

Koštana bolnica, nekada čuvena po liječenju koštanih oboljenja, pretvorena je u zloglasni logor i postala je mučilište za građane bošnjačke nacionalnosti Stoca i okolnih sela. Logor je bio u funkciji od maja do oktobra 1993. godine.

Trenutno se pred Sudom BiH sudi bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vidu i Josipu Krešiću, kojima se na teret stavlja da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u Koštanoj bolnici u Stocu.

Haški tribunal je u novembru 2017. pravosnažno osudio Jadranka Prlića i petoricu bivših funkcionera Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, između ostalog i za zločine počinjene u Koštanoj bolnici.

Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili nekadašnji ministar odbrane Bruno Stojić te bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije i ministar MUP-a Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Predsjednik Udruženja logoraša Stolac Amer Đulić je kazao da će 4. augusta, kao i svake godine, ispred Osnovne škole u Stocu u 10 sati položiti cvijeće, a glavni dio obilježavanja je planiran kasnije istog dana, u 19 sati, ispred Koštane bolnice.

Đulić je rekao kako lokalne vlasti nisu dozvolile izgradnju spomen-obilježja žrtvama. Kako je kazao, uputili su zahtjev Vijeću ministara, ali nikada nisu dobili odgovor.

“Žrtve su žrtve, jer svaka žrtva zaslužuje da bude spomenuta, da je se sjetimo. Žrtve su žrtve, na bilo kojoj strani, kao što i zločinci imaju ime i prezime, nisu čitav narod. Svi zločinci trebaju da odgovaraju, ali nikada ne treba narod osuđivati”, izjavio je Đulić.

Koštanu bolnicu je opisao kao mučilište, gdje su vojno sposobni Bošnjaci i maloljetne osobe, među kojima je bio i on, dovođeni i gdje su proveli najteže trenutke života.

“Odveden sam u Koštanu bolnicu 2. augusta, odvojen od roditelja i sestre. Prošao sam strašne torture, svjedok sam dva ubistva – Salema i Vejsila Đulića. I sâm sam premlaćivan od strane pripadnika HVO-a, dojučerašnjih mojih komšija. Imao sam sreću da preživim”, rekao je Đulić.

Prema optužnici protiv Prlića i ostalih, najmanje pet ljudi je preminulo od posljedica mučenja u Koštanoj bolnici.

“Stotine nas je prošlo tu torturu”, kazao je Đulić.

(Autor: Asmir Karailo)

US ambasada

 

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

This post is also available in: English