Članak

U blizini Jajca pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe

30. Jula 2019.14:47
Posmrtni ostaci najmanje dvije osobe ekshumirani su na području Careva Polja u blizini Jajca, i vjeruje se, prema prvim informacijama iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, da se radi o osobama srpske nacionalnosti nestalim tokom proteklog rata.

This post is also available in: English

Iz Tužilaštva su saopćili da ekshumacijom rukovodi istražilac Odjela za ratne zločine, te da se proces ekshumacije nastavlja.

“Za sada su pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe, a proces ekshumacije se nastavlja. Pronađeni posmrtni ostaci bit će prevezeni u kapacitete poduzeća ‘Gradsko groblje Banja Luka’, gdje će se nastaviti proces sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta osoba kojima posmrtni ostaci pripadaju”, navedeno je iz Tužilaštva.

Prošle sedmice, prema saopćenju Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci najmanje tri osobe na lokalitetu Bišće polje kod Mostara.

Prema informacijama INO-a, pretpostavlja se da se radi o žrtvama srpske nacionalnosti s područja Mostara.

“Nakon ekshumacije, pronađeni posmrtni ostaci su transportovani u ‘Gradsko groblje Sutina’ u Mostaru, gdje će se obaviti obdukcija te izuzeti koštani uzorci, a kako bi se uz pomoć DNK analize utvrdio identitet osoba čiji su ostaci pronađeni, odnosno da bi se utvrdilo da li se radi o žrtvama iz proteklog rata ili pak starijim posmrtnim ostacima”, saopćeno je iz INO-a.

Ovom ekshumacijom također je rukovodilo Državno tužilaštvo.

Lamija Grebo


This post is also available in: English