Članak

U subotu otvaranje izložbe o zaboravljenoj djeci rata u Srebrenici

9. Augusta 2019.14:32

This post is also available in: English

Izložba Breaking Free Udruženja “Zaboravljena djeca rata” o stigmatizovanoj djeci rata bit će otvorena u subotu u Kulturnom centru u Srebrenici.

Na otvaranju izložbe 10. augusta bit će održan i okrugli sto na kojem će prisutni moći razgovarati s djecom rođenom zbog rata – djecom koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja ili djecom čiji su biološki očevi, pripadnici stranih humanitarnih organizacija, po službenoj dužnosti boravili u Bosni i Hercegovini tokom rata.

Anja Jusić, predsjednica Udruženja, ističe da je bilo teško doći do podataka o broju takve djece.

“Ne postoje podaci o tačnom broju djece rođene zbog rata jer je to bio jedan sistematski problem, gdje se nikada nije formirao registar djece koja su se rađala pod takvim okolnostima, iz takvih zločina, tako da je to jedan od problema s kojima se Udruženje susreće u pronalaženju svojih članova i generalno u radu sa institucijama”, kaže Jusić.

Udruženje trenutno ima oko 50 djece koja su članovi Udruženja, a 15 ih je aktivno i spremno da rade, razgovaraju i doprinose aktivnostima Udruženja, navodi Jusić.

Iz Udruženja naglašavaju da je cilj izložbe prikazati različite prepreke koje su stigma i diskriminacija postavljale na životni put žena koje su preživjele ratna silovanja i djece koja su rođena kao posljedica tog nemilog čina.

“Izložba će prikazati i borbu, snagu, upornost i prije svega ljudskost u borbi ovih kategorija”, stoji u saopćenju Udruženja.

Organizatori izložbe kažu da će djeca rođena zbog rata pobliže objasniti posljedice njihovog pravnog nepriznavanja unutar sistema u BiH.

“Ponosni smo što smo nakon toliko godina našli snagu da izađemo javno sa svojim pričama, podijelimo svoja iskustva i na taj način učinimo značajan korak prema jednakoj i ravnopravnoj zajednici”, navodi se u pozivu za izložbu i okrugli sto.

Jusić ističe da je izložba prvi put otvorena u Sarajevu 8. aprila ove godine.

“Imali smo okrugli sto s djecom rođenom zbog rata i preživjelim ženama, i onda smo nastavili ovaj proces koji smo nazvali ‘Karavan zaboravljenih’, gdje će naša izložba da putuje po cijeloj BiH, ali i Evropi”, kaže Jusić i objašnjava da su izložbu tako nazvali jer žele da podsjete društvo na posljedice ratnih dešavanja.

“Spremni smo da dijelimo svoje priče, da razgovaramo s društvom, ali isključivo u svrhu kreiranja bolje budućnosti za buduće generacije, za koje ne želimo da budu opterećene podjelama i nacionalizmom”, navodi se u saopćenju Udruženja.

Izložba će biti postavljena u Srebrenici do 15. augusta.

(Autor: Lorena Vegar)

US ambasada

 

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

This post is also available in: English