Članak

Odbijeno spajanje postupaka protiv Rame Brkića i Azre Miletić

5. Septembra 2019.14:52
Sudsko vijeće sarajevskog Općinskog suda donijelo je rješenje kojim se odbija spajanje krivičnih postupaka protiv Rame Brkića, bivšeg policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) optuženog za davanje dara, i sutkinje Suda Bosne i Hercegovine Azre Miletić.

Ovo je na suđenju sutkinji Miletić, koja je optužena za primanje dara, rekao sudija Nedim Ćosić.

Kantonalno tužilaštvo je potom uložilo desetak prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje, produženje i obustavu posebnih istražnih radnji u ovom predmetu te naredbi i rješenja Državnog suda od kraja oktobra 2014. do početka marta 2015. godine.

Sud je na jednom od prošlih ročišta Kantonalnom tužilaštvu dao nalog da dostavi prijedloge i naredbe o provođenju posebnih istražnih radnji kako bi se odlučilo o provođenju dokaza pribavljenih na taj način, a nakon što je Odbrana istakla prigovor zakonitosti na ove akte.

Braniteljica Jesenka Rešidović je kazala da ostaje kod ranijih prigovora koji su izneseni na zakonitost naredbi o posebnim istražnim radnjama, a Sud će odluku o provođenju ovih dokaza donijeti naknadno.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida presuda po kojoj je Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, te je dalje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud.

Prvostepenom presudom ona je proglašena krivom da je preko posrednika S-1 primila dio obećanog dara, u iznosu od najmanje 3.000 eura, za pogodovanje u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića, dok je oslobođena optužbe za kršenje zakona od strane sudije.

Sud BiH je nedavno donio rješenje kojim je vođenje postupka protiv Brkića za davanje dara preneseno na mjesno nadležni sarajevski Općinski sud, nakon što je Tužilaštvo BiH istaklo taj prijedlog.

Brkića je Državni sud u novembru 2015. pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 11 godina zbog organizovanog kriminala, da bi kasnije on i Šabić bili optuženi u predmetu sa sutkinjom Miletić, ali su obojica napustili teritoriju BiH, dok je Brkić sredinom juna ove godine izručen iz Slovenije, gdje je uhapšen po potjernici.

Nastavak suđenja sutkinji Miletić je planiran za 13. septembar.

Haris Rovčanin