Članak

BiH u Srbiju protjeruje dvojicu migranata zbog prijetnje sigurnosti

10. Septembra 2019.12:24
Dvojica od pet migranata koji su zadržani u februaru zbog sumnje da predstavljaju potencijalnu prijetnju zbog veza sa terorističkim organizacijama a koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine, bit će protjerani iz naše zemlje, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Nakon višemjesečne istrage koju je Služba za poslove sa strancima provela zajedno sa međunarodnim i domaćim bezbjednosnim agencijama, odlučeno je da se dvojica migranata protjeraju u Srbiju, potvrdio je za BIRN BiH direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

“Dvojica za koju je ustanovljeno da su potencijalna prijetnja za BiH, bit će isporučeni u Srbiju, gdje su prije ulaska u BiH posljednji put registrovani. S nadležnim institucijama u Srbiji već je postignut dogovor o njihovom isporučenju, jer prema evidenciji agencija i institucija u Srbiji, oni nisu prijetnja za ovu zemlju”, kazao je Ujić.

Svih pet migranata od dana evidentiranja u februaru ove godine smješteno je pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Proces provjere informacija, prema Ujiću, bio je jako težak, a predmeti u vezi s ovim migrantima privode se kraju.

“Dugotrajan je to proces, jer mi ne možemo djelovati sami. Tu su uključene, osim međunarodnih i naših bezbjednosnih agencija, i same države porijekla pomenutih migranata. Pošto neki od njih dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja, dugo se čeka na provjere kada mi pošaljemo biometrijske podatke”, pojasnio je Ujić.

Služba za poslove sa strancima evidentirala je i pod kontrolu stavila pet osoba koje se dovode u vezu s terorizmom a nalazile su se među migrantima u BiH još sredinom februara ove godine. Riječ je o osobama porijeklom iz Afganistana koje su u prva dva mjeseca ove godine pronađene na području Bihaća i Sarajeva.

Osim dvojice migranata koji će biti prebačeni u Srbiju, za preostalu trojicu još uvijek nije donesena odluka o eventualnom udaljavanju s teritorije BiH.

“Postoji mogućnost da i oni budu udaljeni iz BiH, ali mi možemo donijeti i odluku da im se, i ako ostanu u BiH, ograniči kretanje, odnosno izreknu blaže mjere zabrane”, rekao je Ujić.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nisu odgovorili na upit Balkanske istraživačke mreže u vezi sa prijemom dvojice migranata.

Do sada je u BiH, prema evidenciji Službe za poslove sa strancima, registrovan ulazak 43.000 migranata u našu zemlju. Odluka o protjerivanju dvojice migranata prva je takve vrste u BiH.

Admir Muslimović