Članak

Naredbe za prisluškivanje sutkinje Miletić proglašene nezakonitim

13. Septembra 2019.12:16
Na suđenju sutkinji Azri Miletić za primanje dara, sarajevski Općinski sud je donio rješenje kojim se naredbe za posebne istražne radnje Državnog suda oglašavaju nezakonitim.

Odbrana je na jednom od ranijih ročišta istakla prigovor zakonitosti na ove naredbe, a odluka je donesena nakon što je Kantonalno tužilaštvo uložilo desetak prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje, produženje i obustavu posebnih istražnih radnji u ovom predmetu te naredbi i rješenja Državnog suda od kraja oktobra 2014. do početka marta 2015. godine.

“Cijeneći ranije prigovore i imajući u vidu dokaze, Sud je našao da naredba Suda BiH od 24. oktobra 2014. nije u skladu sa zakonskim odredbama. Ne sadrži dovoljno obrazlagajućih osnova, kao i činjenice zašto se na drugi način ne mogu pribaviti dokazi. Prijedlozi Tužilaštva, prema Sudu, sadrže manjkavosti i nisu potkrijepljeni činjenicama”, kazao je u kratkom obrazloženju sudija Nedim Ćosić.

Pojasnio je i da su ostale naredbe donesene u vezi s prvom naredbom te predstavljaju “plod otrovne voćke”, zbog čega su oglašene nezakonitim.

Kantonalno tužilaštvo je predložilo da se u nastavku postupka saslušaju ovlaštene službene osobe da bi objasnile kako su i na osnovu čega sačinjavani izvještaji, potom o sadržaju autentičnih snimaka, bez obzira na odluku Suda, čemu se usprotivila Odbrana.

Braniteljica Jesenka Rešidović je rekla da predloženi svjedoci ne mogu govoriti o autentičnosti jer su dokazi proglašeni nezakonitim, a predmet njihovih izvještaja je istraga protiv optužene i drugih osoba koja je rezultirala optužnicom i ovim krivičnim postupkom.

“Nama ne trebaju službena lica da prepričavaju šta su svjedoci govorili, ako će oni sami doći. Ukoliko se i pozovu, ne bi trebalo da govore o provođenju posebnih istražnih radnji i postupanju po naredbama”, kazala je braniteljica.

Miletić je rekla da je državni tužilac ove dokaze uveo u postupak nakon što mu je to dozvolio Sud i da bi sada potpuno neočekivano bilo saslušavati te svjedoke.

”Na tim naredbama nema mog imena, osim na dvije ili tri zadnje koje su plod otrovne voćke. Neprihvatljivo je sad pozivati ovlaštena službena lica”, dodala je Miletić.

Sud je potom donio odluku da će pozvati svjedoke koji će dati iskaze o izvještajima po radnjama koje nisu oglašene nezakonitim.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida presuda po kojoj je Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, te je dalje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud. Prvostepenom presudom ona je proglašena krivom da je preko posrednika S-1 primila dio obećanog dara, u iznosu od najmanje 3.000 eura, za pogodovanje u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića, dok je oslobođena optužbe za kršenje zakona od strane sudije.

Nastavak suđenja je 27. septembra.

Haris Rovčanin