Članak

Naredne sedmice presuda za zločine u Prozoru

20. Septembra 2019.14:33
U petak, 27. septembra, Sud BiH izreći će prvostepenu presudu Enveru Buzi, bivšem komandantu Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji se tereti za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Uzdolu kod Prozora.

Buzi je na teret stavljeno da je propustio da preduzme mjere da počinioci zločina u Uzdolu budu kažnjeni. Prema optužnici, pripadnici ovog bataljona su 14. septembra 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Istog dana će se pred Trećestepenim vijećem održati iznošenje žalbe na šestogodišnju kaznu zatvora izrečenu Kahri Vejzoviću, nekadašnjem pripadniku Policijske stanice Stupari kod Kladnja, za zločin nad civilima srpske nacionalnosti.

Prema drugostepenoj presudi, Vejzović je proglašen krivim da je u periodu od juna do septembra 1992. mučio zarobljene srpske civile u Stuparima udarajući ih po svim dijelovima tijela. Vejzović je prvobitno, u augustu 2018. godine, oslobođen krivice za ove zločine, zbog čega mu je omogućeno da se žali Trećestepenom vijeću.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Brčkom, Srebrenici, Bileći, Hadžićima, Sarajevu, Orašju, Janji, Donjem Vakufu, Ilijašu, Višegradu i Prijedoru.

Emina Dizdarević Tahmiščija