Članak

Osoba na snimku “liči” na optuženog

25. Septembra 2019.17:02

Svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju za ratovanje u Siriji rekao kako osoba na snimku objavljenom na Twitteru liči na optuženog Ibru Ćufurovića.

Vlado Vulin, kriminalistički tehničar iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je danas kako je proljetos dobio zadatak da fotografiše dijelove snimka objavljenog na Twitteru, te da je tokom fotografisanja vidio četiri vojnika.

“Dva mrtva vojnika su bila uza zid, a dva živa su ‘likovala’ nad njima”, kazao je svjedok, pojasnivši da “to što su ‘likovali’, znači da su izgledali kao dobro raspoloženi”.

Svjedok je dalje rekao za vojnike koji leže da ga to asocira da su mrtvi i “skoro” ubijeni, da bi Odbrani pojasnio kako ne tvrdi da jesu ubijeni, već da na to asocira.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović pitala je svjedoka da li je na snimku mogao vidjeti lica živih osoba, te kako su one izgledale.

“Vidjela su se lica dvojice živih vojnika, jedna osoba je bila sitnije građe, druga krupnije”, kazao je svjedok, dodavši kako “sitnija osoba liči na optuženog”.

Optuženi Ćufurović se tereti da je pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Tužilaštvo je danas uložilo zapisnik o uviđaju ovog snimka i fotodokumentaciju koju je, kako je rečeno, svjedok sačinio. Branilac Senad Dupovac je prigovorio na ove dokaze, istaknuvši kako fotografije nisu potpisane, a sam videosnimak je svako mogao objaviti.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. oktobar.