Članak

Vlada Federacije odbila Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje

17. Oktobra 2019.16:02
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije podržala Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje, smatrajući da, kako je saopćeno, “normiranjem govora mržnje kao krivičnog djela samo na nivou Federacije ne bi mogao biti očekivan puni efekat u suzbijanju govora mržnje”.

Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje je po skraćenom postupku u zakonodavnu proceduru uputio delegat u Domu naroda Damir Marjanović, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Iz Vlade Federacije su saopćili da “svrha i puni kapacitet krivičnopravne zaštite može biti ostvaren isključivo odgovarajućom zakonodavnom aktivnošću na nivou Bosne i Hercegovine”.

Kako se navodi, uzimajući u obzir činjenicu da BiH predstavlja jedinstveni medijski prostor, normiranjem govora mržnje kao krivičnog djela samo na nivou Federacije ne bi mogao biti očekivan puni efekat u suzbijanju govora mržnje.

Ovaj prijedlog zakona Marjanović je također dostavio na razmatranje i Vladi Kantona Sarajevo.

Marjanović, ranije je za BIRN BiH rekao da je zakon o kažnjavanju govora mržnje usmjeren na sankcionisanje govora mržnje u javnom prostoru jer su stručnjaci ukazali na nedorečenosti legislative i stvarnu potrebu za donošenje jasnog i preciznog zakona.

“Ovim zakonom se želi definisati i zabraniti govor mržnje usmjeren prema grupi ljudi ili pripadniku grupe zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, porijekla, boje kože, pola, polnog opredjeljenja, seksualnog opredjeljenja, rodnog identiteta ili kakvih drugih osobina – uključujući ali ne ograničavajući se na osobe sa invaliditetom i djecu s poteškoćama”, kazao je Marjanović za BIRN BiH.

    Emina Dizdarević Tahmiščija