Članak

Konstatovana duševna bol kod Radakovića

17. Oktobra 2019.15:02
Vještak neuropsihijatar konstatovao je pretrpljenu duševnu bol kod Milorada Radakovića zbog povreda slobode, ličnosti i dostojanstva u postupku u kojem je oslobođen optužbi za ratne zločine.

Vještak Abdulah Kučukalić je na glavnoj raspravi po tužbi Radakovića protiv BiH kazao da je konstatovao duševnu bol, koja je 30 dana bila jakog intenziteta, 70 dana srednjeg i 250 dana slabog intenziteta.

Radaković, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u junu 1992. u prijedorskom naselju Tukovi, tužio je BiH za naknadu štete zbog duševne boli, sa zahtjevom za isplatu 15.000 KM.

Njegov advokat Siniša Dakić rekao je da odustaje od svjedočenja Radakovića, koji ne može pristupiti i psihički podnijeti svjedočenje s obzirom na porodične tragedije.

Kao svjedok je saslušan Mićo Antonić, kod kojeg je Radaković radio. On je kazao da poznaje Radakovića 35 godina kao komšiju u Tukovima.

Antonić je rekao da je Radakoviću, koji je ranije izgubio dvoje djece, a kasnije i suprugu, za vrijeme kućnog pritvora najviše smetalo što ne može otići na groblje ili u prodavnicu.

Primijetio je i da su Radakovića za vrijeme postupka neke komšije izbjegavale. Prema Antoniću, Radaković je nekada bio veseljak, a sada najviše šuti.

Pravobraniteljica Magdalena Papić kazala je da osporava iskaz svjedoka jer smatra da se samo Radaković može izjasniti o svojoj duševnoj boli. Ona je prigovorila i na nalaz vještaka kao irelevantan.

Stranke su uložile završne riječi, a sudija Dragica Miletić naknadno će donijeti odluku o tužbi.

Radaković je krajem 2018. godine sa Goranom Pejićem pravosnažno oslobođen optužbi za ubistva pet članova porodice Ećimović počinjena u junu 1992. u prijedorskom naselju Tukovi.

Marija Taušan