Članak

Uhapšen bivši komandant Vogošćanske brigade VRS-a

23. Oktobra 2019.12:40
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Miladina Trifunovića, nekadašnjeg komandanta Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zbog sumnje da je 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Vogošće i Ilijaša.

This post is also available in: English

“On je osumnjičen da je, u svojstvu komandanta Vogošćanske brigade VRS-a, odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba nezakonito zatočenih u objektu zvanom ‘Planjina kuća’ u mjestu Svrake”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

Ove osobe su, prema Tužilaštvu BiH, odvođene u živi štit, kao i na prinudne radove na borbenu liniju u zoni vatrenog dejstva, što je rezultiralo ubistvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim fizičkim povredama najmanje 20 osoba, te zlostavljanjem više desetina zatočenih osoba.

Trifunović je, po nalogu Tužilaštva, uhapšen na području Sokoca, te će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Lamija Grebo


This post is also available in: English