Suđenje

Sudija Emir Korda osuđen na godinu zatvora

6. Marta 2024.16:09
Emir Korda, sudija Osnovnog suda u Foči, prvostepenom je presudom proglašen krivim za krivično djelo “povrede zakona od strane sudije ili tužioca”, te mu je izrečena kazna od godinu dana zatvora.

Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Korda je, kako se navodi u prvostepenoj presudi Okružnog suda u Banjaluci, kao sudija postupao u izvršnom postupku prodaje hotela “Čajniče” od 4. jula 2013. do 6. avgusta 2020. godine.

Prema odluci Sudskog vijeća, utvrđeno je da je donio rješenje kojim je kupcu – Opštini Čajniče, dosudio hotel sa pomoćnom zgradom i dvorištem, pri čemu je oštetio založnog povjerioca Nebojšu Janjića za 93.087 KM.

“Optuženi je znao da Opština Čajniče, kao tražilac izvršenja, odnosno kupac, nije uplatila cjelokupni iznos kupoprodajne cijene za nekretninu od 293.669 KM a koja je postignuta na ročištu za javno nadmetanje, već je uplatila 278.212 KM, što je manje za 15.456 KM, odnosno cijena je manja za iznos potraživanja koje je kupac imao prema izvršeniku”, kazao je sudija Dragan Uletilović obrazlažući presudu.

Prema njegovim riječima, Korda je kasnijim dosudama donio rješenja o namirenju potražilaca Blagoja i Jovane Kovačević, Rade Simića, Ministarstva finansija Republike Srpske – područna jedinica Istočno Sarajevo, iako je pravo namirenja kao prvi založni povjerilac imao Nebojša Janjić.

Prema riječima Uletilovića, Sud je utvrdio da je sudija Korda zaobišao obligatorne propise, iz čega proizilazi i namjera da se ošteti Janjić, za kojeg je utvrđeno da nije mogao da se žali na ova rješenja jer je u tom trenutku bio na izdržavanju zatvorske kazne.

Sud je utvrdio da je Korda 19. decembra 2018. donio rješenje o namirenju Janjića u iznosu od 189.900 KM iako je znao da ga neće moći isplatiti u cijelosti, pa je, tek nakon namirenja drugih tražilaca izvršenja, u julu 2020. isplatio iznos od 96.899 KM, na koji način mu je nanio štetu u iznosu od 93.000 maraka.

Sudija Uletilović je rekao da je prilikom izricanja kazne od jedne godine zatvora cijenio vrijeme kada je izvršeno djelo, Kordinu starosnu dob, kao i porodično stanje, iako je za pomenuto djelo propisana kazna od najmanje dvije godine zatvora.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

Đorđe Vujatović