Suđenje

Pudar: Zaposlenici BHANSA-e negirali potpise na predočenim dokumentima

6. Marta 2024.16:13
Na suđenju za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), zaposlenici ove institucije su negirali potpise na blagajničkim dokumentima koje im je predočilo Državno tužilaštvo, tvrdeći da nisu zaprimili eure koji su navedeni.

Dejan Pudar. Foto: BIRN BiH

Zoran Šagovnović je posvjedočio da od 2013. radi kao vozač u BHANSA-i. Potvrdio je kako je tokom 2015. godine išao na službena putovanja te da je potraživao akontaciju za putovanja van BiH, u iznosu od oko 500 do 600 konvertibilnih maraka. Svjedok je negirao da je 26. februara 2015. uzeo akontaciju u iznosu od 3.000 eura.

Nakon što mu je tužilac Igor Dubak predočio blagajnički izdatak po kojem je primio određeni iznos, svjedok je negirao svoj potpis u rubrici gdje se on navodi kao komitent. Šagovnović je negirao i svoj potpis na blagajničkom primitku od 27. jula 2015. te izjavio kako mu je optuženi Dejan Pudar isplaćivao akontacije.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je potvrdio kako je nosio novac iz glavne u pomoćne blagajne te je potvrdio i izjavu od 29. maja 2017. u kojoj je rekao kako je moguće da je nosio akontaciju drugim kolegama, ali da mu nije poznato kako je to Pudar evidentirao.

Boris Puvača je ispričao da je stručni saradnik za komunikacije sistema u BHANSA-i, gdje je radio i 2015. godine. Naveo je da je dva puta išao na službeni put van BiH te da je u oba navrata tražio akontaciju od Pudara. Negirao je da mu je isplaćen iznos od 1.500 eura.

Kazao je kako se njegovi potpisi ne nalaze u rubrici “komitent” na blagajničkom izdatku iz aprila 2015, kao niti na blagajničkom primitku iz jula 2015. godine.

Optužnica tereti Pudara da je u periodu od januara 2014. do kraja novembra 2015. prisvojio 276.222 marke krivotvoreći račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA-e za druge uposlenike i sebe, a koja se nisu desila.

Mladenko Komlen je posvjedočio kako u BHANSA-i radi kao domar te da je 2015. imao kontakt s blagajnom te dozvoljeni iznos od 250 maraka, za kupovinu goriva i drugih potrepština. Rekao je da nikada nije vidio blagajnički primitak i izdatke iz 2015. godine, koje mu je predočio tužilac Dubak.

Tokom unakrsnog ispitivanja, potvrdio je da je 2015. neka osoba kosila travu dužinom cijele ograde, ali da mu nije poznato na koji način je izvršeno plaćanje za tu uslugu.

Dalibor Ćavar je ispričao da je zaposlen u BHANSA-i na poziciji stručnog saradnika za infrastrukturu i održavanje, te kako je išao na službena putovanja u Banju Luku, Tuzlu i Sarajevo, ali da nije uzimao akontaciju. Kazao je da u julu 2015. nije uzeo akontaciju u iznosu od 1.000 eura te je negirao potpise u rubrici “komitent” na blagajničkom izdatku i primitku iz jula 2015. godine.

Nakon što mu je tužilac Dubak predočio račun firme “Mrkulić” za smještaj u Beogradu, Ćavar je izjavio kako nikada nije išao u Srbiju. Negirao je i svoj potpis na blagajničkom izdatku iz decembra 2014. prema kojem mu je izvršena uplata troškova povodom tog putovanja.

Na pitanje braniteljice Vidović, Ćavar je rekao da nikada nije išao na službena putovanja bez naloga, niti je koristio vozilo BHANSA-e.

Nastavak suđenja je 27. marta.

Aida Trepanić