Suđenje

Počelo suđenje bivšem uposleniku Državnog tužilaštva

8. Marta 2024.12:10
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Optužbe i Odbrane, počelo je suđenje Mustafi Vrapcu, nekadašnjem uposleniku Državnog tužilaštva, zbog krivotvorenja službene isprave i primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

U optužnici koju je pročitala tužiteljica Bojana Jolović se navodi da je Vrabac od 7. februara 2019. do 11. jula 2022. u službenim prostorijama, u svojstvu službenog lica, kao referent – specijalist – rukovodilac Odsjeka za opšte poslove, krivotvorio službenu ispravu i to službenu legitimaciju Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u optužnici, Vrabac je iskoristio dostupnost resursima kroz povjerene mu službene dužnosti, odnosno dostupnost službenim legitimacijama, te iz kancelarije izuzeo službenu legitimaciju Tužilaštva BiH.

Vrabac je, kako je kazala tužiteljica Jolović, svjestan i znajući da nema svojstvo ovlaštenog službenog lica Tužilaštva BiH, u navedenu službenu legitimaciju unio neistinite podatke te na mjesto navedene iskaznice u službenu legitimaciju unio službenu propusnicu na svoje ime.

“U vremenskom periodu od decembra 2022. do 9. januara 2023., na području Sarajeva, svjestan svojih protivpravnih radnji, htijući to, u cilju pribavljanja imovinske koristi, u više navrata je zahtijevao, a potom i zaprimio nagradu za sebe, kako bi korištenjem svog pretpostavljenog uticajnoj položaja posredovao da službeno lice u Tužilaštvu BiH ne izvrši službenu radnju“, navela je tužiteljica Jolović.

Prema optužnici, Vrabac je tokom decembra 2022. putem službenog telefonskog broja pozvao jedno lice, predstavljajući se kao uposlenik Tužilaštva, te mu saopštio neistinite podatke, da bi mu 29. decembra 2022. na sastanku u ugostiteljskom objektu saopštio da se vodi krivični postupak protiv lica s kojim se on dovodi u vezu.

Vrabac je, kako se navodi, na taj način zahtijevao nagradu u iznosu od najmanje deset hiljada eura, kako bi posredovao kod tužioca da ne izvrši službene radnje koje bi morao izvršiti, da bi potom 9. januara 2023. primio iznos od 20 hiljada konvertibilnih maraka.

Tužiteljica Jolović je navela da će krivicu optuženog dokazivati pozivanjem svjedoka te provođenjem materijalnih dokaza.

Prema mišljenju branioca Dragiše Jokića, Tužilaštvo neće dokazati postojanje krivičnog djela. On je naveo da je optužnica nevaljana i i da nedostaje postojanje stvarnog službenog uticaja – kao bitnog obilježja krivičnog djela.

Jokić je predložio da se predmet proslijedi nadležnom sudu, ukoliko utvrdi da se radi o djelima za koje Sud BiH nije nadležan.

“Ja smatram da je taj prigovor u ovom momentu neosnovan jer je optužnica potvrđena, gdje je Sud utvrdio da postoji osnovana sumnja iz Krivičnog zakona BiH“, kazala je Jolović.

Saslušanje prvih svjedoka je planirano za 22. mart.

Aida Trepanić