Članak

Stević među 12 građana BiH koji su boravili na ratištu u Ukrajini

29. Oktobra 2019.15:35
Na ukrajinskom ratištu proteklih godina boravilo je 12 građana Bosne i Hercegovine, kazao je inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na suđenju Gavrilu Steviću za pridruživanje paravojnim formacijama u Ukrajini.

SIPA je protiv svih 12 građana BiH Tužilaštvu podnijela izvještaje o počinjenom krivičnom djelu, rekao je inspektor SIPA-e čiji je identitet Sud BiH odlučio zaštititi zbog svog posla.

Inspektor SIPA-e iz Odjela za terorizam kazao je kako je Agencija informacije o odlascima u Ukrajinu pratila putem medija i društvenih mreža te operativnih saznanja kroz akciju “Krim”. On je rekao kako su inspektori na društvenim mrežama i medijima pronašli fotografije na kojima je Stević u uniformi i “nosi oružje” te intervju, na osnovu kojih su vjerovali da se nalazi u Ukrajini.

Svjedok je kazao kako je SIPA imala saznanja da se u Ukrajini nalazi desetak državljana BiH i da se “dovode u vezu s formacijom ‘Jovan Šević’”.

“Radi se o paravojnoj jedinici u kojoj su se okupljali državljani drugih država i BiH”, rekao je svjedok.

Inspektor SIPA-e je govorio o pretresu prostorija u Banjaluci u kojima je Stević živio. Kazao je da ga nisu mogli pronaći na adresi koju su imali i koja se navodila u nalogu za pretres, ali da su u toku dana dobili drugu adresu.

“Imali smo broj Stevića i, uz konsultacije s tužiocem, nazvao sam ga i rekao da se trebamo naći i zbog čega”, kazao je svjedok i objasnio da su na osnovu usmene naredbe pretresli sobu za koju im je Stević rekao da u njoj boravi, nakon čega su ga lišili slobode i ispitali u regionalnoj kancelariji u Banjaluci.

Stević je nakon toga pušten, kazao je inspektor SIPA-e.

Tokom pretresa su pronađena dva mobitela i laptop koji je optuženi koristio.

Na pitanje Veljka Ćivše, advokata optuženog, da li su inspektori u trenutku pretresa imali ikakve pisane dokaze da je Stević bio pripadnik jedinice, svjedok je odgovorio da su tada imali “samo operativna saznanja”.

Svjedok je na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića rekao da nije sarađivao sa istražnim organima Ukrajine, ali da jeste s kolegama iz Srbije.

Državno tužilaštvo tereti Stevića da je tokom 2014. godine preko Beograda i Moskve otišao u ukrajinsku regiju Lugansk, gdje se pridružio jedinici “Jovan Šević”. Prema navodima iz optužnice, Stević je zadužio oružje i uniformu te do kraja septembra 2014. obavljao različite vojne aktivnosti, poput patroliranja na punktovima. Optužnica protiv Stevića je prva koju je Državno tužilaštvo podiglo za boravak na ratištu u Ukrajini i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u toj zemlji.

Druga svjedokinja, također inspektorica SIPA-e, kazala je danas na suđenju kako je Stević “kroz medije potvrdio svoje učešće” na ratištu u Ukrajini, ali da inspektori nisu uspjeli utvrditi izvor, odnosno medij u kojem je intervju objavljen.

“Nismo uspjeli naći iz kojeg je medija intervju. U jednom intervjuu piše da je, ratujući u Ukrajini, učestvovao u stvaranju Novorusije”, rekla je svjedokinja.

Ona je kazala da su od Granične policije BiH dobili potvrde da je Stević prešao granicu na Pavlovića mostu 8. jula 2014. godine. Svjedokinja je govorila i o drugim dokazima, fotografijama sa društvenih medija i objava u medijima.

“Ovo su sve nezakoniti dokazi. Ne zna se odakle potiče intervju. Nijedan dokaz nije relevantan za mog klijenta”, rekao je Ćivša, koji je prigovorio na zakonitost usmene naredbe o pretresu.

Svjedokinja je tokom ispitivanja tužiteljice Suade Pašić navela ime Bratislava Živkovića iz Srbije.

“Kroz medije i informacije on se spominjao kao lice koje je organizator odlaska i komandant odreda ‘Jovan Šević’”, kazala je svjedokinja.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu u Srbiji nedavno je obustavilo istragu protiv člana Ravnogorskog pokreta Bratislava Živkovića, koji se sumnjičio za organizovanje učestvovanja u ratu u Ukrajini.

Suđenje se nastavlja 5. novembra.

Semir Mujkić