Članak

Usvojen izvještaj Republičkog centra za istraživanja ratnih zločina

1. Novembra 2019.10:57
Narodna skupština Republike Srpske sinoć je usvojila Izvještaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, u kome se navodi da su u bazu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih unesena 89.273 dokumenta za 34.

930 Srba ubijenih u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

Direktor Centra Milorad Kojić je rekao da je Republički centar uradio Projekat popisa i evidentiranja srpskih žrtava u protekom ratu u periodu od 1991. do 1995. godine i dodao da će uskoro objaviti rezultate ovog popisa. Nastavljen je aktivan rad na prikupljanju činjenica i dokaza o ženama žrtvama rata srpske nacionalnosti, kazao je Kojić.

“U bazu podataka Centra uneseno je 1.775 imena žena, od kojih su većina bile žrtve seksualnog zlostavljanja i drugih oblika troture”, rekao je Kojić.

On je dodao da je u Projektu mapiranja logora i mjesta zatočenja Srba u proteklom ratu Republički centar utvrdio 554 lokacije u 76 opština.

Uz dvoipogodišnju saradnju sa tužiocima, kazao je Kojić, Republički centar je istraživao postupke Petog korpusa Armije BiH.

“Ovaj predmet je u sudskom postupku jer je potvrđena optužnica protiv komandanta tog korpusa Atifa Dudakovića i još 16 lica”, rekao je Kojić i dodao da centar kontinuirano istražuje događaje iz jula 1995. godine u Srebrenici.

Republički centar je također počeo raditi na pravljenju “Atlasa zločina”.

“Imamo evidentirana sva masovna stratišta, a trenutno obrađujemo svako pojedinačno sa svim neophodnim elementima”, kazao je Kojić.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je jučer da je traženje nestalih “najpreče zbog njihovih porodica”.

On je rekao da “Strategija za procesuiranje ratnih zločina na nivou BiH nije usvojena najvjerovatnije zbog snažnih političkih i nacionalnih interesa, pa i zbog toga da bi bili izbjegnuti neki procesi”.

“I da nestanu neki svjedoci. To je opasno”, kazao je Kasipović.

Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić je rekao da je došlo do zastoja u traženju nestalih lica srpske nacionalnosti nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH.

“Institut za nestala lica radi samo na traženju nestalih iz jednog naroda. Neka pronađu sve nestale Bošnjake, ali neka pronađu i sve ostale”, kazao je Stanić.

Šef poslaničkog kluba Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je da Institut za nestala lica BiH nije ispunio očekivanja zbog kojih je osnovan 2008. godine, a to je ubrzanje procesa traženja nestalih lica srpske nacionalnosti.

Senad Bratić iz Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” smatra da je izvještaj većim dijelom jednostran i da je trebalo da bude kompletniji po nacionalnoj strukturi, odnosno da obuhvata žrtve i drugih nacionalnosti.

Goran Obradović