Članak

Ukinuta oslobađajuća presuda bivšim čelnicima GRAS-a

23. Decembra 2019.12:07
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva te ukinuo presudu Kantonalnog suda Sarajevo kojom su bivši čelnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) GRAS oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja, saznaje Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Kako je za BIRN BiH potvrdila glasnogovornica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić, predmet protiv Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića je vraćen Kantonalnom sudu, koji će ponovo provesti postupak.

Bivši direktor GRAS-a Jusufranić i nekadašnji šef turističke poslovnice ovog preduzeća Petrović su prvostepenom presudom u junu 2018. godine oslobođeni krivice da su od 2001. do polovine 2006. godine, kao odgovorne osobe, zloupotrijebili svoje službene položaje i ovlaštenja te nanijeli štetu budžetu Kantona Sarajevo.

Jusufranić je tada oslobođen krivice da je preduzeću i Kantonu nanio štetu veću od 800.000 konvertibilnih maraka (KM), koliko je GRAS platio firmi “Elesprom” za opremu i praonice, koje nikada nisu ugrađene niti stavljene u funkciju.

Tada je odbijena i optužba koja ih je teretila da su Kantonu i preduzeću nanijeli štetu blizu 100.000 KM, koliko iznosi pribavljena korist firmi “Hellner and More” pri sklapanju ugovora za marketing, dok je Petrović oslobođen krivice i za krivotvorenje isprave.

U obrazloženju odluke, Sudsko vijeće Kantonalnog suda je tada navelo da Jusufranić i Petrović nisu mogli biti proglašeni krivima jer su bili optuženi za djela koja su već “presuđena stvar”, odnosno da je Tužilaštvo ranije obustavilo istragu protiv obojice za djela koja su im optužnicom stavljena na teret.

Haris Rovčanin