Članak

Više osumnjičenih za sudjelovanje na stranim ratištima prebačeno u BiH

19. Decembra 2019.19:43
Više osumnjičenih za sudjelovanje na stranim ratištima, bivših stanovnika takozvane Islamske države, stiglo je danas u Sarajevo, potvrdilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English

Iz Tužilaštva je saopšteno da se ove osobe, koje su pod istragom zbog kaznenih djela “organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam”, nalaze u pritvoru.

U proteklim danima, Tužilaštvo BiH je u saradnji s drugim državnim institucijama i Vladom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ambasadom SAD-a u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba – državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istrage zbog kaznenih djela “organiziranje terorističke grupe i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u vezi s kaznenim djelom terorizam”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Za nekim od ovih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, saopšteno je iz Tužilaštva, dok je iz Ministarstva sigurnosti potvrđeno da je stiglo sedam muškaraca.

Iz Ministarstva sigurnosti je saopšteno da je stiglo šest žena i 12 djece, “koji su po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo prošli odgovarajuće provjere od strane Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći”.

Predsjedništvo BiH je prije nekoliko sedmica pozvalo sve nadležne institucije da ubrzaju povratak grupe od 24 državljanina BiH iz Sirije. Njihov povratak ministar sigurnosti Dragan Mektić bio je najavio za 6. decembar, ali je naknadno saopšteno da se povratak odgađa zbog nepredviđenih okolnosti.

U saopštenju Ministarstva sigurnosti tada je navedeno da su izvršene sve pripreme za prijem bh. državljana povratnika iz Sirije. Njihov povratak očekivao se i početkom oktobra 2019. godine, ali je i tada bio odgođen.

BIRN BiH je nedavno pisao kako je, zbog fokusa na sigurnosni aspekt povratka državljana BiH iz Sirije, bio usporen razvoj strategije za rad sa ženama i djecom.

Humanitarne organizacije mjesecima upozoravaju države da ubrzaju procese povratka svojih građana jer uslovi u kampovima postaju sve teži, posebno za djecu. U kampu Al-Hol trenutno se nalazi preko 70.000 ljudi, među kojima je više od 90 posto žena i djece.

U sirijskim kampovima i dalje se nalaze desetine državljana BiH, među kojima je najveći broj djece. Mektić je početkom novembra izjavio da vjeruje da 260 građana BiH boravi u kampovima u Siriji. Ministarstvo sigurnosti vjeruje da je u Siriji, prije prvog organizovanog povratka bivših stanovnika takozvane Islamske države, bilo 45 muškaraca i 55 žena iz BiH.

Dosad je Državni sud osudio 25 muškaraca – na ukupno 47 godina i dva mjeseca zatvora – zbog odlaska na ratišta u Siriji, pokušaja odlaska ili regrutovanja drugih osoba za tu svrhu.

*Ovaj članak je dopunjen nakon saopštenja Ministarstva sigurnosti.

Semir Mujkić


This post is also available in: English