Članak

BIRN BiH u 2019.: Nagrade kao potvrda profesionalnog rada

31. Decembra 2019.11:10
Četrnaestu godinu rada Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) obilježile su nagrade za serijal istraživanja o korupciji u javnim nabavkama, kao i za izvještavanje o procesima suočavanja s prošlošću, a naša istraživanja o neprocesuiranim zločinima i korupciji su korištena i za pokretanje istraga, te su predstavljena i pred Američkim kongresom.

Početkom decembra ove godine, BIRN-u BiH uručena je specijalna plaketa novinarske nagrade “Srđan Aleksić” za izvještavanje sa suđenja za ratne zločine i o temama tranzicione pravde, kao i o serijalu priča o marginalizovanim grupama, objavljenih 2019. godine.

“Specijalna plaketa, po odluci žirija, ide u ruke BIRN-a BiH za dugogodišnje profesionalno i kontinuirano izvještavanje o najosjetljivijim pitanjima oko kojih nema i oko kojih još zadugo neće biti konsenzusa u BiH”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Ova nagrada predstavlja potvrdu izuzetnog rada kompletnog tima BIRN-a BiH, čiji novinari već punih 14 godina prate svako ročište u svim predmetima ratnih zločina. Samo u toku proteklih 12 mjeseci, objavljeno je ukupno 776 izvještaja sa suđenja za ratne zločine.

Značaj BIRN-ovog izvještavanja sa ovih procesa, vidi se po posjetama našem web portalu Detektor.ba – koje su ove godine prešle brojku od milion. Međutim, on je vidljiv i po oslanjanju drugih medijskih kuća na naše izvještaje. BIRN BiH je u toku godine iza nas objavio 1.507 tekstova, koji su u drugim medijima republikovani oko 7.500 puta. Uz to, novinari i urednici BIRN-a BiH su u drugim medijima gostovali više od stotinu puta kao eksperti za teme pravosuđa, ratnih zločina, korupcije, ekstremizma i stranog uticaja.

Najznačajnije suđenje, koje je ove godine okončano, bilo je nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću – koji je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH.

Live blog iz Haaga, Sarajeva, Banjaluke, Beograda, Srebrenice i Pala, uz pravni komentar u stvarnom vremenu, informacijama i reakcijama sa terena, bio je jedan od naših najčitanijih tekstova – nakon kojeg su kolege sa portala Fokus i Faktor objavili tekstove u kojima je pohvaljena brzina i profesionalnost naših novinara.

Tokom 2019. godine, novinarke BIRN-a BiH Albina Sorguč i Emina Dizdarević ušle su u uži krug za međunarodnu nagradu “Fetisov” sa serijalima priča o ratnim zločinima i tranzicionoj pravdi.

Uz suđenja, naši novinari objavili su oko 70 intervjua, analiza, istraživanja i reportaža koji se tiču ratnih zločina i procesa tranzicijske pravde.

Jedna od tih analiza – koja se odnosila na neprocesuiranje odgovornih za napad na “Tuzlanski konvoj spasa” – korištena je i kao osnov za pokretanje istrage pred Državnim pravosuđem.

Urednik BIRN-a BiH Semir Mujkić ove godine osvojio je drugu nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za serijal priča o korupciji u javnim nabavkama.

Članica žirija Vildana Selimbegović rekla je na dodjeli nagrada kako se Mujkićev rad ogleda u temeljitosti pristupa.

“Značaj serijala je u tome što autor zloupotrebe prikazuje kroz primjere nabavke službenih automobila i dječijih golova u kojima korupciju iz apstraktne prebacuje u lako razumljivu sferu”, kazala je Selimbegović.

Mujkić je nagrađen za serijal tekstova, među kojima su nastavak istraživanja o korupciji u nabavkama sigurnih golova – za koja je već 2018. dobio ACCOUNT-ovu nagradu za najbolji istraživački tekst – kao i godišnji prikaz nalaza BIRN-ove Databaze službenih automobila, koja prati javnu potrošnju i nepravilnosti prilikom kupovine službenih limuzina.

Uz korupciju u javnim nabavkama, BIRN BiH nastavio je pisati o nepravilnostima u pravosuđu otkrivajući nekoliko važnih afera. U oktorbu je objavljeno istraživanje o tome kako su Smjernice o sukobu interesa Visokog sudskog i tužilačkog vijeća mijenjane kako bi išle u korist zarade predsjednika te institucije Milana Tegeltije u arbitražama.

Prije toga objavili smo i dokaz da se Tužilaštvo BiH ne bavi najsloženijim predmetima ratnih zločina, s obzirom da je trećina njihovih optužnica prebačena na entitetski nivo.

U toku proteklih 12 mjeseci, BIRN BiH je nastavio izvještavati o problemima ekstremizma i radikalizma u našoj zemlji i regionu. U prvoj polovici godine objavljen je serijal koji je otkrio kakvu ulogu imaju proruske stranke i organizacije, koje su uključene u vrbovanje mladih u BiH.

U sklopu ovog serijala, BIRN BiH je pokazao da je potpredsjednik proruske bajkerske grupe “Noćni Vukovi” u Republici Srpskoj (RS), Goran Tadić, vozač u Vladi RS i da je njegova firma dobila koncesiju od ministarstva u kojem radi. Nakon ovog istraživanja, mediji u Republici Srpskoj su objavili da je zatražena i smjena ministra energetike i rudarstva RS, Petra Đokića.

Ovaj istraživački tekst je predstavljen i na velikoj konferenciji International Republican Instituta u Washingtonu u aprilu. Nakon konferencije, o Noćnim vukovima u BiH se razgovaralo i na diskusiji o ruskom uticaju pred Američkim kongresom.

Osim o ruskom, pisali smo i o turskom uticaju u BiH – te zahtjevima za izručenje i izazovima pravosuđa u našoj zemlji vezane za pritisak predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u ovim slučajevima.

U toku 2019., novinari BIRN-a BiH objavili su sedam emisija TV Justice, koje su objavljivane na 17 stanica. Jedna od emisija ticala se upravo ruskog uticaja u BiH.

Najgledanije emisije u toku ove godine ticale su se nasilnog i nenasilnog ekstremizma i terorizma u BiH. Skoro dva mjeseca prije povratka grupe od oko 25 naših građana iz Sirije, BIRN BiH je objavio TV emisiju koja se bavila izazovima rada sa ženama i djecom povratnicima sa ratišta.

Osim ovoga, bavili smo se i senzacionalizacijom medijskog izvještavanja o ekstremizmu, kao i selefijskim daijama koji pozivaju u vjeru.

Rad BIRN-a BiH u proteklih 12 mjeseci podržala je Vlada Kraljevine Holandije kroz sredstva MATRA programa, SIDA – Švedska agencija za međunarodni razvoj, Američka ambasada u Sarajevu, USAID, National Endowment for Democracy kao i European Endowment for Democracy, UNDP, Hedaya, Evropska komisija i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Naš rad podržao je veliki broj udruženja žrtava ratnih zločina i porodica nestalih, partnerskih organizacija, medija i kolega novinara – ali najveća podrška je povjerenje naših čitalaca, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo.

Za kraj godine, želimo vam sretne praznike i molimo da nas nastavite pratiti naredne godine kada nas očekuju presude Ratku Mladiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u Haagu, 25. godišnjica genocida u Srebrenici i Daytona, kao i brojni izazovi vezani za reformu pravosuđa, procesuiranje korupcije i rad na prevenciji ekstremizma i terorizma.

Nadamo se da će vaša prva adresa za ove teme biti BIRN BiH i Detektor.ba. Hvala vam na povjerenju.

    Denis Džidić