Članak

Milan Trišić optužen za zločine u Bratuncu

31. Decembra 2019.12:50
Tužilaštvo BiH optužilo je Milana Trišića za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine.

This post is also available in: English

Trišiću je na teret stavljeno da je od aprila do oktobra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz sela Hranča i mjesta Bratunac, ubistvima, nezakonitim zatočenjem, odvođenjem u logore, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

U optužnici se navodi da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u više navrata učestvovao u napadu na selo Hranča, tokom kojeg je izvršeno nezakonito hapšenje i prisilno izmještanje više od 250 mještana. Na teret mu je stavljeno i učešće u pljačkanju imovine, koja je nakon toga zapaljena.

On je optužen i da je u maju 1992. godine učestvovao u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, zatočenih na više lokacija na području Bratunca, te njihovim odvođenjem u nepoznatom pravcu. Kako se navodi, ubistva većeg broja osoba je počinio vatrenim i hladnim oružjem, kao i tupim predmetima.

Tužilaštvo planira dokazati navode optužnice pozivanjem oko 120 svjedoka, od kojih više od 30 su pod mjerama zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

​Trišić je u oktobru deportovan u BiH iz SAD, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu.

Marija Taušan


This post is also available in: English