Članak

Danas sahrana haškom osuđeniku Dragi Josipoviću

6. Januara 2020.13:59
Haški osuđenik Drago Josipović, koji je, kao bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zbog zločina u Ahmićima osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na 12 godina zatvora, bit će sahranjen danas na katoličkom groblju “Topala”, potvrđeno je iz Župnog ureda Vitez za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English

Drago Josipović je, kako je navedeno u osmrtnici, preminuo 4. januara 2020. u 65. godini.

Suđenje Josipoviću pred Haškim tribunalom je počelo 17. augusta 1998., a pravosnažno je osuđen u oktobru 2001. na 12 godina zatvora za zločine u Ahmićima.

Josipoviću se sudilo zajedno sa Zoranom, Mirjanom i Vlatkom Kupreškićem, te Vladimirom Šantićem. Vladimir Šantić je pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora, dok su Kupreškići oslobođeni optužbi.

Presudom iz Haaga utvrđeno je da su u zoru 16. aprila 1993. snage bosanskih Hrvata krenule u iznenadni napad na bosanske muslimane, stanovnike Ahmića.

“Vijeće je zaključilo da to nije bila legitimna borbena operacija, nego hotimični napad na muslimanske civile od strane HVO-a u okviru kampanje da se selo Ahmići očisti od mještana bosanskih muslimana, što je, s druge strane, bilo dio šire strategije istjerivanja bosanskih muslimana iz područja Lašvanske doline. Konkretno, Pretresno je vijeće utvrdilo da je u Ahmićima ubijeno više od 100 civila i da je razoreno 169 muslimanskih domova, kao i dvije seoske džamije. Spaljivanje muslimanskih kuća i ubijanje stoke očito je bilo izvedeno s namjerom da se ljudi koji tamo žive liše svoje najdragocjenije imovine”, navodi se u presudi.

Vijeće je konstatovalo da je na dan napada “Josipović viđen u Ahmićima s puškom i u uniformi”.

Josipović je 9. aprila 2002. prebačen u Španiju na izdržavanje kazne. Pušten je prijevremeno 2009. godine.

U napadu na Ahmiće ubijeni su stariji ljudi, žene i djeca. Najmlađa žrtva je imala tri mjeseca, a najstarija 82 godine. Ukupno je pronađeno 86 tijela, a za ostalima se još uvijek traga.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je pušten na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Bivši general HVO-a Tihomir Blaškić osuđen je na devet godina zatvora zbog ratnih zločina, uključujući i izdavanje naredbe za napad na Ahmiće. Tribunal u Haagu osudio je i Vladimira Šantića na 25 godina zatvora zbog zločina u Ahmićima, ali mu je nakon žalbe, koja je djelomično usvojena, kazna smanjena na 18 godina zatvora.

    Admir Muslimović


    This post is also available in: English