Članak

Usvojen prijedlog izmjena o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca

22. Januara 2020.17:13
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je usvojilo prijedlog izmjena Pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca, koji će biti dostavljen Agenciji za zaštitu ličnih podataka i Evropskoj komisiji, koji bi do naredne sjednice trebali dostaviti svoja mišljenja koja će pomoći da se ova odluka do kraja razmotri.

Kako je rečeno na sjednici VSTV-a, iz ranijeg Pravilnika se brišu izrazi “disbalans” i “predstavljanje disbalansa”, koje mijenjaju riječi “tačnost podataka unesenih u obrazac”, a kao razlog tome je navedena odluka Državnog suda kojom je potvrđeno da VSTV ne može vršiti provjeru porijekla imovine nosilaca pravosudnih funkcija.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao da je Sud u međuvremenu donio presudu kojom je utvrđeno da Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija nije u skladu sa zakonom.

“Tom presudom se kaže da ne postoji zakonski osnov za ispitivanje porijekla imovine. Međutim, ni u presudi, ni zakonu, nigdje nije osporeno pravo Vijeća da provjerava tačnost unošenja podataka”, kazao je Tegeltija, koji je rekao da će uputiti i pismo Evropskoj komisiji sa sugestijama iznesenim na sjednici.

Prema njegovim riječima, predstavnici Evropske komisije imaju problem prije svega s parlamentom, odnosno izvršnom i zakonodavnom vlasti, koja, prema njemu, ne funkcioniše i onda se problemi koje oni trebaju rješavati adresiraju na VSTV.

“U ovoj situaciji nemamo pravo da zanemarimo postojanje sudske odluke koja se primarno bavi porijeklom imovine. U presudi se kaže da ne postoji zakonski osnov za ispitivanje porijekla imovine”, rekao je Tegeltija i dodao da ako Agencija za zaštitu ličnih podataka kaže da su izmjene urađene kako treba, da ne vidi dalje osporavanje pravnog aspekta.

Slavo Lakić, član Vijeća, na sjednici je predlagao da se Ministarstvu pravde i Parlamentu po hitnoj proceduri uputi prijedlog izmjena Zakona o VSTV-u koji se odnosi na finansijske izvještaje, a predložio je i alternativna rješenja, poput onog da ukoliko se podaci ne dostave u roku, da se o tome obavještava Ured disciplinskog tužioca. Ostali članovi su predložili da se njegov prijedlog izmjena uputi u Bruxelles.

Goran Nezirović je naveo kako je presudom Sud BiH rekao da je potrebno donijeti zakon o ispitivanju porijekla imovine, a ne samo izmijeniti Zakon o VSTV-u.

Jedan od prijedloga za izmjene je bio da svi nosioci pravosudne funkcije moraju dostaviti podatke iz svih banaka, čime bi potvrdili tačnost svojih navoda.

Potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača je kazala kako u zaključcima nigdje nije vidjela da se vrši provjera, već samo popunjavanje i objavljivanje.

“Nikada neću dozvoliti da moju imovinu provjerava neko ko nije sudija ili tužilac. Svoje podatke i imovinski karton sam dala dobrovoljno i građani imaju pravo da to znaju. Imovina se provjerava samo ako postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo”, istakla je Lokmić-Misirača.

Tegeltija je na sjednici, na kojoj se više sati raspravljalo o prijedlogu izmjena Pravilnika, rekao da će objaviti svoj izvještaj o imovini koju posjeduje.

 

Haris Rovčanin