Članak

BiH dobila najgoru ocjenu u Indeksu percepcije korupcije u posljednjih osam godina

23. Januara 2020.11:26
Prema listi Indeksa percepcije korupcije “Transparency Internationala”, Bosna i Hercegovina dobila je najgoru ocjenu u posljednjih osam godina te se nalazi na 101. mjestu od ukupno 180 zemalja, što ju je svrstalo među zemlje koje najviše nazaduju u borbi protiv korupcije.

Na rang-listi Indeksa koju je objavio “Transparency International” (TI), BiH je zajedno s Kosovom zauzela 101. poziciju od 180 država jer je “pala” za 11 mjesta, odnosno ove godine ocijenjena je sa 36 na skali od 0 do 100.

“Od zemalja regiona, najbolje je plasirana Hrvatska, koja je ipak nazadovala za tri mjesta i zauzima 63. poziciju, Crna Gora i Srbija dobile su istu ocjenu kao i prethodnih godina i zauzimaju 66. odnosno 91. poziciju, a Sjeverna Makedonija je sa 93. pala na 106. mjesto i drži najgoru poziciju u regionu”, saopćeno je.

Ovako velikom padu BiH, kako je navedeno u izvještaju, najviše su doprinijele nepravilnosti u provođenju izbora, zakona iz oblasti finansiranja političkih partija i predizbornih kampanja, čime, prema TI-u, građanima nije omogućeno pravo na slobodne i fer izbore.

“BiH time spada u red država koje, zbog stalnog porasta najtežih oblika političke korupcije, nisu u stanju da svojim građanima omoguće osnovna ljudska prava”, upozorava TI, dodajući da kao posljedicu neregularnih izbora, vlasti BiH imaju vrlo upitan legitimitet, koji dodatno kompromituju imenovanjem presuđenih kriminalaca na najviše funkcije izvršne vlasti.

Prema “Transparency Internationalu”, parlamentarci su svedeni na “puke portparole partijskih lidera, bez mogućnosti da se bilo koji od antikorupcijskih zakona, kao što su zakoni o sukobu interesa, finansiranju političkih partija ili Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, nađu u iole izglednoj situaciji da budu usvojeni”.

TI navodi da su vlasti u BiH i Evropska unija ignorisale inicijativu organizacija civilnog društva za provođenje detaljnih provjera (vetting) svih nosilaca pravosudnih funkcija.

“To je ujedno i dio šireg problema izostanka implementacije EU Strategije za zapadni Balkan”, rečeno je iz TI-a.