Članak

Srbin nagrađen za borbu za proruske snage u Ukrajini

23. Januara 2020.15:37
Organizacija koju vodi veteran ruske vojske koji je organizovao paravojne snage u istočnoj Ukrajini i na Krimu nagradila je državljanina Srbije koji se borio za ciljeve proruskih separatista.

This post is also available in: English (English)

Pokret Novorossiya/Nova Rusija, kojim rukovodi zloglasni veteran ruske vojske Igor Strelkov, dodijelio je državljaninu Srbije Stevanu Miloševiću nagradu ‘Zaštitnik Nove Rusije’ za njegovu borbu na strani proruskih separatista u sukobima na istoku Ukrajine.

Milošević, koji se nalazi među 29 Srba osuđenih pred srbijanskim sudovima od 2015. za učestvovanje u borbama na strani proruskih jedinica u Ukrajini, kazao je da pozdravlja nagradu koju je primio u nedjelju.

“Lično mi znači jer podseća na simbole ratnika starih Slavena, naših naroda koji su bili zajedno kroz istoriju. To znači da sam to zaslužio i uradio nešto dobro”, Milošević je izjavio za BIRN.

Uprkos petogodišnjoj uslovnoj kazni u Srbiji, Milošević se vratio u zonu sukoba na istoku Ukrajine 2015. godine.

Upitan da li se namjerava vratiti u Srbiju i suočiti s pravdom, Milošević je odgovorio potvrdno, dodajući da će “kao otac deteta tražiti kućni pritvor i biti spreman na saradnju”.

Tokom 2014. godine Srbija je usvojila zakon kojim se njenim državljanima zabranjuje učešće u borbama na stranim ratištima sa vojnim i paravojnim formacijama, osim u sklopu zvanične misije neke međunarodne organizacije čiji je Srbija član. Kazne se kreću od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Izvršenje zatvorske kazne se odgađa pod uslovom da osuđeni ne počine isti prekršaj ponovo unutar određenog vremenskog perioda – obično od jedne do pet godina.

Priznanje koje je potpisao Strelkov. Izvor: Privatna arhiva

Miloševićevu nagradu potpisao je Strelkov, koji je imao važnu ulogu u organizovanju separatističkih snaga u oblasti Donjecka, a isto je učinio i tokom ruske aneksije Krima 2014. Strelkov je na listi za sankcije Evropske unije zbog njegovih djela.

Milošević je izjavio da se nagrada ‘Zaštitnik Nove Rusije’ dodjeljuje onima koji su se od 2014. godine borili za ideju Nove Rusije i jedinstvo Slavena svuda.

Novorossiya/Nova Rusija je naziv predložene konfederacije dvije oblasti u istočnoj Ukrajini pod kontrolom separatista, odnosno samoproglašene Narodne republike Donjeck i Narodne republike Lugansk, iako je ta ideja naknadno odbačena.

Srpski borci među proruskim separatističkim grupama u Ukrajini su jedan od razloga za trenutno zategnute odnose između Beograda i Kijeva. Ukrajina procjenjuje da se oko 300 Srba bori ili se borilo na njenoj teritoriji.

Ukrajinski ambasador u Beogradu, Oleksandr Aleksandrovych, kazao je za BIRN u novembru 2017. da su srbijanske vlasti ignorisale ovo pitanje, za koje vjeruje da je usložnjeno bliskim vezama Srbije sa Rusijom.

U decembru je Srbija opet bila jedina balkanska zemlja koja je podržala Moskvu i glasala protiv rezolucije Generalne skupštine UN-a kojom se Rusija poziva da povuče svoje vojne snage iz anektiranog Krima. Bosna i Hercegovina je bila suzdržana.

U međuvremenu, Rusija redovno osuđuje proglašenje nezavisnosti Kosova od Srbije 2008. godine, te je u više navrata glasala protiv članstva Kosova u međunarodnim institucijama u skladu sa politikama Beograda.

Zauzvrat, Srbija se odbila pridružiti sankcijama zemalja Zapada protiv Rusije zbog njene uočene uloge u podsticanju sukoba u Ukrajini, uprkos brojnim pozivima Brisela koji podsjećaju Srbiju da, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, mora uskladiti svoju vanjsku politiku sa politikom Evropske unije.

Maja Živanović


This post is also available in: English (English)