Članak

Sukob radikala sa aktivistima zbog knjige o Srebrenici

6. Februara 2020.14:18
Članovi Srpske radikalne stranke (SRS) izbacili su antiratne aktiviste s promocije knjige osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u kojoj se negira genocid u Srebrenici.

This post is also available in: English

Ultranacionalistički političar i ratni zločinac Vojislav Šešelj i članovi njegove Srpske radikalne stranke sinoć su izbacili aktiviste iz zgrade Opštine Stari Grad u Beogradu. Šešelj je u opštinskim prostorijama predstavljao svoju knjigu u kojoj se negira genocid u Srebrenici.

“Gurali su nas i izbacili napolje”, napisala je Ivana Žanić, direktorica Fonda za humanitarno pravo (FHP), na Twitteru nakon incidenta.

Žanić je objavila snimak na kome se vide osobe koje ne dozvoljavaju aktivistima FHP-a da uđu u salu. Također se vidi i kako Šešelj vrijeđa osnivačicu organizacije Natašu Kandić i kako svojim pristalicama govori da ih “izbace”.

Kandić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavila da su članovi SRS-a nju i druge aktiviste fizički napali i oborili ih na pod.

“Nisam samo ja bila na podu, nego još dvije djevojke iz Fonda, a jednog mladića su izbacili kao da hoće da ga gaze nogama. Naišao je Šešelj, koji je rekao: ‘Izbacite je!’ Odmah je nastalo guranje, a od tih silnih udaraca smo se našle na podu. Onda su nas izbacili napolje”, kazala je Nataša Kandić.

Šešelj je poslanik u Skupštini Srbije iako ga je Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) 2018. godine osudio za ratne zločine, proglasivši ga krivim za podsticanje deportacija, progona i drugih nehumanih djela protiv Hrvata, poput zločina protiv čovječnosti.

Također je proglašen krivim za progon Hrvata iz Hrtkovaca jer je narušio “njihovo pravo na sigurnost”. Osuđen je na deset godina, ali nije otišao u zatvor zbog vremena koje je već proveo u pritvoru.

Žanić je rekla da su se aktivisti nadali da će predati primjerke dosjea FHP-a o zločinima nad Hrvatima u Srbiji tokom rata od 1991. do 1995. godine.

Predstavljanje Šešeljeve knjige održano je u prostorijama Opštine Stari Grad u Beogradu.

FHP, “Žene u crnom” i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) kritikovali su opštinske vlasti jer su dopustile SRS-u da koristi opštinske prostorije za ovakav događaj.

Predsjednik opštine Marko Bastać izjavio je da stranke koje imaju odbornike u opštini imaju pravo da koriste salu te opštine.

“Mi stvarno ne možemo da kontrolišemo šta će oni raditi u okviru svog stranačkog skupa. Prosto, zakonski im je dozvoljeno da koriste salu”, kazao je Bastać.

This post is also available in: English