Članak

Žalba na presudu za zločine u višegradskoj Pionirskoj ulici

7. Februara 2020.16:45
U Državnom sudu iduće sedmice planirano je iznošenje žalbi na presudu kojom je Radomir Šušnjar zvani Lalco osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u junu 1992. u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Prvostepenom presudom iz oktobra 2019. Šušnjar je proglašen krivim što je zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovnika sela Koritnik koji su prethodno dovedeni u kuću Jusufa Memića, te je u susjednoj prostoriji kuće vršio pretres civila, naređujući im da skidaju odjeću.

Nakon što su civili pretreseni, prema presudi, naređeno im je da izađu iz kuće Memića i da u koloni pređu u kuću Adema Omeragića te su uvedeni u prizemlje objekta, nakon čega je Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu, izazvavši požar, dok je Šušnjar ubacio ručnu bombu te su svi istovremeno pucali, onemogućavajući civilima da pobjegnu, a napad je za posljedicu imao ubistva 26 civila.

Planirano je i da iduće sedmice završne riječi iznesu Odbrane Miodraga Grubačića i Ilije Đajića, kojima se skupa s Borisom Bošnjakom i Milošem Mavrakom sudi za učešće u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći. Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije VRS-a i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica bili su stražari, također pripadnici VRS-a.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Vlasenici, Zvorniku, Palama, Goraždu, Mostaru, Trnovu, Doboju, Kalinoviku, Sanskom Mostu, Orašju, Srebrenici, Bijeljini, Ilijašu, Vogošći, Stocu, Sarajevu, Srebrenici, Lukavcu i Vitezu.

Haris Rovčanin