Članak

Na zatvorenom dijelu sjednice VSTV-a govorilo se isključivo o odgovornosti Milana Tegeltije

5. Marta 2020.21:17
Tokom ukupno šest sati zatvorenog dijela dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) govorilo se isključivo o odgovornosti predsjednika Vijeća Milana Tegeltije, potvrdila su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dvojica članova ovog tijela.

U pauzi današnje sjednice Tegeltija je novinarima rekao da nijedan član Vijeća nije smatrao da je potrebno pokrenuti pitanje njegove odgovornosti za bilo šta što je učinio u proteklom periodu, i da i dalje smatra da u njegovoj izjavi od 13. februara 2020. godine nema ništa sporno niti suprotno Zakonu o VSTV-u BiH.

Član Vijeća Goran Nezirović za BIRN BiH kaže da je višesatna rasprava Vijeća, zatvorena za javnost i novinare, bila drugačija.

“Upravo suprotno, tokom dvodnevnog zasjedanja, tokom ukupno šest sati rasprave koja je nepotrebno zatvorena za javnost, raspravljalo se isključivo o odgovornosti predsjednika Vijeća zbog izjave koju je dao 13. februara i njegovog prisustva na sastanku održanom 20. februara u Administrativnom centru u Istočnom Sarajevu”, kaže Nezirović i dodaje kako je od Tegeltije traženo da “prihvati odgovornost za postupke jer oni narušavaju principe nezavisnosti i nepristrasnosti VSTV-a i sudskog sistema uopšte”.

“Ti principi ustanovljeni su, između ostalog, i Zakonom o VSTV-u. U suprotnom, traženo je da se članovi Vijeća ograde od pomenutih postupaka predsjednika Tegeltije i označe ih neprihvatljivim, štetnim i suprotnim Zakonu o VSTV-u BiH”, kaže Nezirović.

On objašnjava da je tačna izjava Tegeltije da niko od članova VSTV-a nije predlagao pokretanje postupka za razrješenje predsjednika VSTV-a, “ali je tokom rasprave nekoliko članova Vijeća govorilo o kolektivnoj ostavci svih članova Vijeća kao jednom od mogućih rješenja današnje situacije”.

Tegeltija je danas u pauzi kazao kako su tokom sjednice – sa osam glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim – usvojeni zaključci kojima se utvrđuje da je “činjenica da je predsjednik VTSV-a BiH dobio poziv na sastanak od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te je bez konsultacija s potpredsjednicima VSTV-a prisustvovao sastanku”, i da je Vijeće nezavisni samostalni organ koji ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe.

“Nijedan član Savjeta nije smatrao da je potrebno pokrenuti pitanje moje odgovornosti za bilo šta što sam učinio u proteklom periodu”, rekao je Tegeltija dan nakon što je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na službenom Twitter profilu objavila kako predstavnici BiH treba da odgovaraju građanima, a ne političkim partijama.

“To je zakon – pravosudni zvaničnici moraju biti nezavisni od političkih interesa”, prenijela je Ambasada SAD-a.

Nezirović naglašava da su protiv zaključaka Vijeća glasala četiri člana.

“Posebno zabrinjava da predsjednik VSTV-a danas istrajava na tvrdnjama da u njegovoj izjavi od 13. februara godine nema ništa problematično, dvosmisleno ili suprotno Zakonu o VSTV-u”, kaže Nezirović za BIRN BiH.

Član VSTV-a Slavo Lakić kaže kako Tegeltijina “izjava koja je data medijima ne odražava u cjelini ono što je bio tok rasprave”.

“To je interpretacija toka stvari. Tačno je da nije tražena smjena predsjednika VSTV-a BiH, već je traženo da se preuzme odgovornost”, kazao je Lakić, dodavši kako je zatvaranje sjednice bilo suprotno stavu nekolicine onih koji su htjeli javno govoriti, ali su oni preglasani.

Rasprava na dvodnevnoj sjednici VSTV-a počela je poslije informacije predsjednika Tegeltije, gotovo mjesec dana nakon što je rekao kako je on predstavnik Republike Srpske (RS) u krovnoj pravosudnoj instituciji u BiH.

“Sastavni dio sam Podvijeća RS-a i imam obaveze prema RS-u, i ja i svi ostali članovi iz RS-a, prema tome ne možemo ignorisati stavove RS-a po tom pitanju, a ne možemo prejudicirati kakve će biti prema VSTV-u”, kazao je u izjavi odgovarajući na pitanje novinara da li će poštovati odluke koje institucije RS-a donesu.

Nakon ove izjave prisustvovao je i sastanku koji su organizovali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija o radu institucija BiH u kojima učestvuju zvaničnici iz RS-a u Istočnom Sarajevu, organizovanom nakon odluke Ustavnog suda zbog koje je Dodik zatražio prestanak mandata stranih sudija u ovom sudu.

BIRN BiH je ranije pisao o stavu stručnjaka da je Tegeltijina izjava u sukobu sa Zakonom o VSTV-u.

Nermina Kuloglija-Zolj