Članak

VSTV podržao postupke i izjave Tegeltije nakon kritika stranih zvaničnika i ambasada

5. Marta 2020.16:05
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačko vijeća (VSTV) Milan Tegeltija kazao je kako se na sastanku koji je održan sa predstavnicima zemalja QUINTA-e i predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) složio da pravosuđe ne može potpadati pod politički uticaj i da je nezavisno.

“Što se mene tiče, to pitanje nikad nije bilo sporno”, kazao je Tegeltija u pauzi sjednice Vijeća nakon što je Ambasada SAD-a na službenom Twitter profilu objavila kako predstavnici BiH treba da odgovaraju građanima, a ne političkim partijama.

“To je zakon – pravosudni zvaničnici moraju biti nezavisni od političkih interesa”, prenijela je Ambasada.

Tegeltija je kazao kako ne može komentarisati sastanak jer je bio zatvoren za javnost, ali da je trajao više od sat vremena, te da smatra da je bio korektan, dodavši kako je stav koji je iznijela Ambasada na Twitteru već bio poznat.

“Taj stav koji je ambasada SAD-a napisala na Twitteru je stav koji su oni već izrazili u svom pismu koje su uputili i meni i ostalim rukovodiocima institucija na nivou BiH koji su prisustvovali sastanku, tako da ovo nije ništa novo”, kazao je.

Ovaj sastanak je organiziran nakon što je Tegeltija kazao kako je on predstavnik Republike Srpske (RS) u krovnoj pravosudnoj instituciji u BiH.

“Sastavni dio sam Podvijeća RS-a i imam obaveze prema RS-u, i ja i svi ostali članovi iz RS-a, prema tome ne možemo ignorisati stavove RS-a po tom pitanju, a ne možemo prejudicirati kakve će biti prema VSTV-u”, kazao je u izjavi odgovarajući na pitanje novinara da li će poštovati odluke koje institucije RS-a donesu.

Ova izjava, te prisustvovanje Tegeltije sastanku koji su organizirali Milorad Dodik i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija o radu institucija BiH u kojima učestvuju zvaničnici iz RS-a u Istočnom Sarajevu bila je i jedna od tačaka na sjednici VSTV-a. Ova tačka bila je zatvorena za javnost, a Tegeltija je kazao da je usvojen zaključak prema kojem izjave koje je on dao o sastavu Ustavnog suda BiH i načinu formiranja VSTV-a BiH predstavljaju njegovo lično pravno mišljenje, te stoga nemaju uticaj na rad Vijeća i njegovih članova.

“Činjenica je da je predsjednik VTSV-a BiH dobio poziv na sastanak od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te je bez konsultacija sa potpredsjednicima VSTV-a prisustvovao sastanku”, navodi se u zaključku koji dalje podsjeća da je Zakonom o VSTV-u propisano da Vijeće kao nezavisni samostalni organ ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe.

“Nijedan član savjeta nije smatrao da je potrebno pokrenuti pitanje moje odgovornosti za bilo šta što sam učinio u proteklom periodu”, kazao je Tegeltija.

Izjava predsjednika Vijeća o tome da je predstavnik RS-a je iznesena nakon odluke Ustavnog suda BiH u kojoj je ocijenjeno da je Član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a suprotan Ustavu BiH, što je interpretirano kao odluka da je poljoprivredno zemljište u RS-u imovina BiH.

Stručnjaci koje je BIRN BiH kontaktirao kazali su kako je ova izjava u sukobu sa Zakonom o VSTV-u, budući da Zakon predviđa da se u sastav Vijeća bira 15 članova, od kojih je jedan sudija okružnog ili osnovnog suda iz Republike Srpske kojeg biraju sudije okružnih i osnovnih sudova RS-a.

Njegovo izjavu osudilo je Udruženje sudija Federacije BiH i pozvalo na odgovornost, zbog, kako kažu, kršenja Zakona o VSTV-u. Udruženje sudija RS-a je pak pružilo podršku predsjedniku VSTV-a, navodeći kako je on samo poštovao Ustav.

“VSTV, prema zakonskim propisima i u pogledu ustavnog sistema trodiobe vlasti, nema nijedno obilježje predstavničkog tijela entiteta, niti se njegovi članovi na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa predstavljanjem entiteta”, navodi se iz Udruženja sudija Federacije BiH.

“To Podvijeće čine članovi VSTS-a koji su izabrani od strane pravosudnih institucija Republike Srpske. Takođe, iznošenje pravnih stavova o ograničenom suverenitetu BiH usljed postojanja stranih sudija u BiH, kako je to izjavio Milan Tegeltija, predstavlja notornu pravnu činjenicu, te se takav pravni stav ni na koji način ne može podvesti pod bilo kakav politički kontekst”, naveli su iz Udruženja sudija Republike Srpske.

Značajan dio dvodnevne sjednice Vijeća bio je zatvoren za javnost. Za 11. mart u Državnom Parlamentu zakazana je tematska sjednica o stanju u pravosuđu na kojoj bi trebao prisustvovati Tegeltija.

Nermina Kuloglija-Zolj