Članak

Zatraženo produženje pritvora za Milarema Berbića

16. Marta 2020.14:58
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Milaremu Berbiću kako bi okončalo istragu protiv njega zbog ratovanja u Siriji.

This post is also available in: English

Odbrana se protivila produženju pritvora, predlažući druge mjere.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je kazala da istraga nije okončana iz objektivnih razloga i da je upućena molba Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za međunarodnu pravnu pomoć, kao i da čeka ekspertsku analizu.

Ona je zatražila da Berbiću, osumnjičenom za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, pritvor bude produžen zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti ponavljanja djela, kao i uznemirenja javnosti.

Stanojlović je navela da je Berbić u Siriji bio duži niz godina, da je bio pripadnik terorističke organizacije i obučen za borbu.

Rekla je da postoji bojazan da bi po puštanju na slobodu Berbić mogao ponovo stupiti u kontakt s licima s kojima je bio u kontaktu prilikom odlaska u Siriju. Ona je ukazala na video-snimak na kojem je osumnjičeni s drugim borcima i na kojem pozivaju na dolazak u Siriju ili, oni koji ne mogu da dođu, da ubijaju koga stignu.

Odbrana je navela da ne postoji nijedan razlog za zadržavanje Berbića u pritvoru i predložila da se eventualno odrede mjere zabrane.

“Ne možemo biti taoci međunarodne pravne pomoći. Pitanje je kad ćemo je dobiti”, kazao je branilac Kenan Ademović.

Povlačeći paralelu sa predmetima ratnih zločina u kojima je učestvovao, Ademović je rekao da optuženima, koji su na kraju i osuđeni za ta djela, nije određivan pritvor po svim zakonskim osnovima, a pogotovu ne zbog uznemirenja javnosti.

Ademović smatra da Berbić nema razloga a ni mogućnosti da bježi u vanrednoj situaciji zbog virusa. Takođe, ne vidi ni kako bi mogao ponoviti djelo kada su granice zatvorene.

On je kazao da je Berbić otišao u Siriju 2014. godine za kćerkom, koja je prethodno otišla sa svojim suprugom. Naveo je da joj je suprug poginuo i da je došlo do komplikovanih porodičnih situacija.

“Ne sporimo da je i bio tamo i da ga je neko vidio tamo u uniformi, ali to ne znači da je bio član paravojne formacije”, rekao je Ademović.

Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku.

Marija Taušan


This post is also available in: English