Članak

Tužilaštvo čeka dokaze iz Austrije o boravku Muharema Dunića u Siriji

16. Marta 2020.12:54
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Muharemu Duniću, osumnjičenom za terorizam zbog ratovanja u Siriji, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Ročište je održano bez prisustva Dunića, koji je udaljen iz sudnice jer nije htio ustati prilikom obraćanja Sudskom vijeću. On je kazao da pravilo ustajanja u sudnici za njega ne vrijedi iz vjerskih razloga.

Tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora za tri mjeseca, navodeći da treba prikupiti još neke dokaze. Tužiteljica Merisa Nurkić je rekla da je Dunić u Siriju otišao iz Austrije i da je od te zemlje zatraženo da sasluša svjedoke koji su bili s njim u Siriji a koji su vraćeni u Austriju.

Dodala je da su zatraženi i podaci od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i provjera Facebook profila osumnjičenog i njegove supruge.

Odbrana je ocijenila da Tužilaštvo ima problema u dokazivanju osnovane sumnje. Branilac Senad Dupovac je kazao da je njegov branjenik bio u Siriji, što nije krivično djelo. Dodao je da su upitni dokazi o Dunićevom pridruživanju nekoj grupi.

Branilac je predložio da se umjesto mjere pritvora Duniću zabrani napuštanje boravišta na adresi u Jajcu.

Dupovac se izvinio zbog ponašanja Dunića. Rekao je da je on u pritvoru nema odgovarajuće uslove za vjerski život. Kako je naveo, smješten je sa osobom koja puši i sluša “neodgovarajuću” muziku, što kod osumnjičenog izaziva revolt.

Dunić je sa grupom muškaraca u decembru 2019. godine deportovan iz Sirije u BiH.

Marija Taušan


This post is also available in: English