Članak

Državni sud nastavlja sa suđenjima u smanjenom obimu

16. Marta 2020.15:24
Sud Bosne i Hercegovine će, zbog aktuelne situacije uzrokovane širenjem koronavirusa (COVID-19), u narednim danima nastaviti sa suđenjima, ali u smanjenom obimu, nakon što je skraćeno radno vrijeme Suda.

Tokom prošle sedmice, kako je saopćeno iz Suda BiH, izvršena je nabavka dodatnih količina dezinfekcionih sredstava, izdate obavezne upute uposlenicima na poslovima održavanja o pojačanoj dezinfekciji zajedničkih prostorija, te je djelimično korigovana dinamika održavanja pojedinih suđenja, o čemu su stranke u postupku uredno obaviještene.

Predsjednik Suda je održao sastanak sa zamjenikom i predsjednicima odjeljenja i registrarom Suda na kojem su razmatrane posljedice aktuelne situacije na zakonit i efikasan rad Državnog suda, navodi se u saopćenju.

“Izvršena je procjena okolnosti, analizirane su relevantne posljedice po uspješno odvijanje suđenja i drugih poslovnih procesa, te je uzeta u obzir činjenica da u BiH zvanični organi nisu donijeli mjeru zabrane kretanja za građane”, stoji u saopćenju Suda.

Predsjednik Suda je, kako stoji u istom saopćenju, izdao naredbu o poduzimanju mjera koje odmah stupaju na snagu, a među kojima je održavanje ili eventualno otkazivanje suđenja po procjeni sudskog vijeća ili sudije pojedinca, ovisno o području s kojeg dolaze stranke, broju učesnika u postupku i neophodnosti održavanja konkretnog ročišta.

Radno vrijeme Suda je skraćeno od 8:30 do 15:30, kako bi se izbjeglo da uposlenici dolaze na posao i odlaze s posla u vrijeme najfrekventnijeg korištenja sredstava javnog saobraćaja, dok je ograničen broj osoba koje mogu ulaziti u Sud na po tri posjetioca istovremeno, o čemu će računa voditi Sudska policija Bosne i Hercegovine. Uposlenicima iz rizičnih kategorija je sugerisano eventualno otvaranje bolovanja, navodi se u saopštenju.

Građani i stranke u postupcima su pozvani da koriste dostavljanje podnesaka poštom, te je zamoljeno za razumijevanje u vezi s modifkovanim ulaskom u zgradu Suda, a najavljeno je da će Državni sud i dalje pratiti situaciju, poduzimati neophodne mjere u skladu sa odlukama kriznih štabova, te adekvatno informisati javnost.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je nakon telefonske sjednice održane 15. marta, pozvalo predsjednike sudova i glavne tužioce u BiH da razmotre mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta u periodu od tri sedmice, od 16. marta do 3. aprila 2020. godine zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19.

“Potrebno je razmotriti mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta, sudskih i tužilačkih, u razdoblju od 16. marta do 3. aprila 2020. godine, izuzev onih ročišta za koja je zakonom propisano da su hitna ili neodložna, te da o tome hitno obavijeste sve učesnike u postupku. Potrebno je razmotriti mogućnost organizovanja rada u institucijama u mjeri koja osigurava nesmetan rad i zaštitu zaposlenih”, navodi se u saopćenju VSTV-a.

Haris Rovčanin